Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megyei szintű „haditorna” Békéscsabán

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. április 16. 14:59

A „Honvédelmi Kötelék”-program megyei versenyét rendezték meg április 9-én a békéscsabai repülőtéren.

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013-ban hirdette meg a „Honvédelmi Kötelék"-programot, ami lehetőséget biztosít 12−26 éves fiataloknak arra, hogy bepillantást nyerjenek a Magyar Honvédség tevékenységébe. A program különös hangsúlyt helyez az egészséges életmód és a sport népszerűsítésére is.

1595970368
A fiatalok bepillantást nyerhettek a Magyar Honvédség tevékenységébe

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda rendezésében megtartott versenyre Békés megye 20 iskolájából 80 középiskolás diák jelentkezett. A rendezvény lebonyolításában aktívan részt vett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége: a logisztikai biztosítás mellett, a különböző feladatoknál bizottsági tagokként segítettek a bocskais katonák. 

A megnyitón Kónya István, a Békés megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a versenyzőket. Kiemelte: „Nagyon fontos a mai esemény az ifjúság nevelése szempontjából, hiszen azok, akik itt most jelen vannak, példaként állíthatók majd a kortársaik elé."

1595970369
Az egyik kiegészítő program az íjászat volt

A versenyen indulóknak szervezett programok között szerepelt a légpuskalövészet, a fegyveres váltófutás, a tájékozódási futás és a kézigránátdobás. Az elméleti kérdések helyes megválaszolásához a diákok általános katonai ismereteire volt szükség. A csoportok minden feladat megoldására 15 percet kaptak. A versenyszámok közötti idő kitöltésére kiegészítő programokat − airsoft, íjászat, honvédségi járművek kiállítása, fegyverbemutató − is szerveztek az érdekvédelmi iroda munkatársai.

Az összes csapat sikeresen teljesítette a feladatokat. A Békéscsabán megrendezett „megyei honvédelmi verseny"  győztese a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény „Raptoros" csapata lett. Második helyezést ért el a Szent-Györgyi Albert Gimnázium „Szegya"  együttese, a harmadik helyezést pedig  a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola „Csaba Force" csapata szerezte meg.

1595970369
A fegyveres váltófutás nagy sikert aratott