Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges műveletet kezdtek a fegyveres erők Kelet-Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 16. 16:17

Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés tört ki, amelyben négy ember életét vesztette – jelentette április 15-én, kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi oroszbarát önvédelmi erők közlésére hivatkozva. Kedden délután ellentmondásos hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy ki kit támadott, annyi biztos, hogy a repülőtér jelenleg az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

Az orosz hírforrások szerint ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművekkel közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző „önvédelmi erőkkel". Váratlanul lövöldözés tört ki, amelyben az RT angol nyelvű orosz állami hírcsatorna szerint négyen meghaltak, két ember pedig megsebesült.

A helyi Novosztyi Kramatorszka újság szemtanúkra hivatkozva honlapján azt írta, hogy a reptér felett négy katonai helikopter és egy alacsonyan szálló vadászbombázó jelent meg, feltehetően egy MiG-25-ös vagy egy Szu-27-es.

Az oroszbarát milícia azt közölte, hogy lezárták a Kramatorszkba vezető utat, és készek megvédeni a települést.

A kijevi védelmi minisztérium később megerősítette, hogy a kelet-ukrajnai városban „elkezdődött és folyamatban van az ukrán fegyveres erők különleges művelete az Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő által meghirdetett terrorellenes intézkedések keretében". A tárca egyik munkatársa nem hivatalosan megerősítette az UNIAN független ukrán hírügynökségnek, hogy halálos áldozatai is vannak a műveletnek.

Az UNIAN hírügynökség viszont egészen más megvilágításban tudósított az eseményekről. Ez a forrás az állítja: a kamatorszki repülőtér „visszaverte a terroristák támadását". A hírügynökség szerint a légikikötő az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt állt, s katonai felszereléssel rendelkező, ismeretlen fegyveresek indítottak ellene ostromot. Az UNIAN forrása szerint a légi kikötő repülőgépei és helikopterei azért emelkedtek a levegőbe, hogy „megóvják a technikai eszközöket", mert nem lehetett tudni, hogyan végződik az ostrom.

Ukrán belügyi csapatok eközben behatoltak Szlovjanszk városába is, ahol az utóbbi napokban több épületet oroszbarát erők foglaltak el. A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte, hogy az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel „nagyszabású támadást" indítottak Szlovjanszk ellen. Kijelentette azonban, hogy embereik megvédik a várost.

Az Interfaksz-Ukrajina ukrán hírügynökség szemtanúkra, közösségi portálokon közölt információkra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy „most lépett be Szlovjanszkba az ukrán belügyi erők hadoszlopa 500 katonával, 20 páncélozott szállító harcjárművel, két helikopter támogatásával és néhány autóbusszal". „Terrorellenes akció következik" – tette hozzá.

A hírügynökség arról is beszámolt, hogy az ukrán biztonsági erők a Kramatorszkba és Szlovjanszkba vezető utakon jelentős páncélozott technikát vonultattak fel. Az Interfaksz-Ukrajina értesüléseit Szlovjanszk oroszbarát polgármestere is megerősítette a CNN-nek adott interjújában, hogy az amerikai hírtelevízió híre szerint Kijev irányából jelentős haderő tart Kelet-Ukrajna irányába.

Valerij Krutov tábornok, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) második számú vezetője ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetett, hogy „likvidálni" fogják azokat az oroszbarát szeparatistákat, akik nem teszik le a fegyvert. A tábornok szerint a kelet-ukrajnai eseményekben részt vevő, nem azonosított személyek tulajdonképpen az orosz katonai hírszerzés (GRU) különleges alakulataihoz tartoznak, és nagy tapasztalatuk van a konfliktusok szításában. „Ez nehéz ellenség számunkra" – fűzte hozzá az ukrán tábornok.

A Kreml cáfolta, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják Moszkva ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.