Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovikás életutak: Eördögh Tibor százados

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2019. február 26. 9:19

Ludovikás életutak címmel indult kiállítássorozat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében. A program első állomásán Eördögh Tibor századosnak, a második világháborút végig harcoló honvédtisztnek az életét mutatják be a szervezők. A megnyitón elhangzott, hogy a magyar nyelvű tisztképzésről megemlékező Ludovika Történeti Kiállítótermet szeretne létrehozni az egyetem.

https://hhk.uni-nke.hu/hirek/2019/02/15/ludovikas-eletutak-eordogh-tibor-szazados
1599199255
A tárlatot megnyitó beszédében Padányi József vezérőrnagy külön kiemelte, hogy az egykori ludovikás tiszt családja kereste meg az intézményt a kiállítás gondolatával. „Ők inspiráltak minket arra, hogy az előkerült tárgyi emlékeket és dokumentumokat bemutassuk a Ludovikán" – hívta fel a figyelmet a tudományos rektorhelyettes, aki a jelenlévőket is arra biztatta, hogy ők is gyarapítsák a gyűjteményt.

Nagy Gábor, az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár megbízott főigazgatója szerint az NKE számára is fontos, hogy az egykori ludovikásokról ebben a formában is megemlékezzen az intézmény. „A kiállító teremtől pár lépésre, a Hősök Folyosóján, kőbe vésve szerepel mindazok neve, akik a hazáért hősi halált haltak. Itt megtaláljuk Eördögh Tibor nevét is, akinek a főbb életeseményeit mutatja be a kiállítás – hangsúlyozta.

1599199255
„A kiállítás anyagai között vannak a Ludovika Akadémia különböző szabályzatai és utasításai is, amelyek a ludovikás élet velejárói voltak"- mutatott rá Kalocsa Mária. Az NKE Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár kulturális szervezője elmondta, hogy a tárlaton alapvetően nem az eredeti dokumentumok vannak kiállítva, kivéve Eördögh Tibor naplóját és kardját. A kiállítás március 29-ig tekinthető meg a Ludovika Főépület Egyetemtörténeti Kiállítóterében. A témáról bővebben a Bonum Publicum márciusi számában olvashatnak.

A kiállítás kapcsán készült kisfilmet itt tekinthetik meg:

Szöveg: Fecser Zsuzsanna
Fotó: Szilágyi Dénes
Videó: Halápi Katinka