Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maglite: összhaderőnemi logisztikai gyakorlat Budapesten

Szöveg: Takács Vivien |  2018. május 25. 9:05

Május 20-25. között rendezték meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusán a Maglite elnevezésű többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés magyarországi szakaszát. A munkacsoportok május 24-én jelentették a kiképzés során kidolgozott cselekvési változataikat a laktanya dísztermében.

1599187565
A Maglite (St. Margareth Logistic Information Training Exercise ) elnevezésű többnemzeti összhaderőnemi logisztikai gyakorlatsorozat 1996-ban kezdődött, történetében a mostani a 45. alkalom. A kiképzés angliai szakaszán, május 13-19. között − brit társaikkal együtt – három katonai műveleti logisztika mesterképzési szakon tanuló magyar hallgató is részt vett.

A gyakorlat magyarországi szakaszában – a harmincegy brit résztvevő mellett – az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai műveleti logisztika mesterképzési szak nyolc hallgatója és a brnói Védelmi Egyetem egy tisztje képviselte magát.

A résztvevők egy kitalált afrikai ország területén két munkacsoportra osztva, közösen oldották meg egy humanitárius segítségnyújtási és katasztrófa-elhárítási művelet logisztikai támogatási feladatait.

1599187565
A brit és magyar erők különböző ENSZ- és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve, a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelése céljából segélyszállítási és ivóvízbiztosítási feladatokat hajtottak végre – tudtuk meg dr. Venekei József alezredestől, az NKE HHK Katonai Logisztikai Intézet Hadtáp és Katonai Közlekedési Tanszék oktatójától.

A résztvevők a kiképzési feladat során megismerték és gyakorolták az összhaderőnemi műveletek döntéshozatali folyamatát, illetve a többnemzeti törzsekben folyó munkamódszereket.

A program zárásaként, május 24-én, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében a kiképzés során kidolgozott cselekvési változataikat jelentették a munkacsoportok. A jelentéseket dr. Jobbágy Zoltán ezredes, az NKE HHK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, John Atkins ezredes, a Védelmi Logisztikai Iskola parancsnoka és Pataki Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Logisztikai Központ Műveleti és Tervezési Osztályának vezetője fogadta.

1599187565
Fotó: a szerző felvételei