Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Gripenek a Jawtex 2014 nemzetközi gyakorlaton

Szöveg: honvedelem.hu / mh59.hu |  2014. május 14. 14:53

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ötven katonája és öt Gripen vadászgépe május 9-én, pénteken települt át a németországi Schleswig-Jagel repülőbázisra, az ott megrendezendő Jawtex 2014 elnevezésű nemzetközi gyakorlatra.

http://www.mh59.hu/rovatok/hu/hirek/jawtex_2014_nemzetkozi_gyakorlat/
A gyakorlat − ami május 12-én, hétfőn kezdődött − két héten keresztül több mint tíz ország részvételével zajlik a Bundeswehr szervezésében. A repülések alatt levegő-levegő, levegő-föld és közvetlen légi támogatás (Close Air Support, CAS) feladatokat is végrehajtanak a magyar JAS−39 hajózók. Mindezek mellett a feladatok között szerepel még tenger feletti repülés és több, hajó elleni manőver is.

1595971876

Magyar Gripen a németországi Schleswig-Jagel repülőbázison

A Hamburgtól északra található bázis légtere a lengyel határtól egészen Hollandiáig húzódik a gyakorlat ideje alatt, így biztosítva lehetőséget annak a 30-40 repülőgépnek, amelyek naponta egy időben hajtják végre a kijelölt feladataikat.

A magyar Gripenek mellett többek közt holland, görög és török F−16-osok, német és olasz Tornadók, finn F/A−18-asok, német és olasz Typhoonok, valamint szlovén PC−9-esek, illetve több ország helikopterei vesznek részt a gyakorlaton. 

A schleswigi bázis ad majd helyet a júniusi NATO Tiger Meet gyakorlatnak is − ezen, a tervek szerint, ugyancsak részt vesznek az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái és vadászgépei.

Kép és szöveg: Gróf Gergely őrnagy