Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Élesen bírálják a cseh védelmi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 14. 13:51

Éles bírálatokat kapott Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter május 13-án, kedden a parlamentben amiatt, hogy az előző napon kijelentette: Csehország nem szeretné, ha a NATO katonákat állomásoztatna területén.

A miniszter azzal védekezett, hogy szavait tévesen értelmezték és kiragadták szövegkörnyezetükből.

Stropnicky hétfőn Philip Breedlove, NATO-főparancsnok múlt heti beszédére reagált, amelyben a tábornok úgy vélekedett: a NATO-nak meg kell fontolnia azt a lehetőséget is, hogy tartósan csapatokat állomásoztasson egyes kelet-európai országokban.

„Jól tudjuk, hogy a katonák bármiféle elhelyezése problémát jelentene. Ahhoz a generációhoz tartozom, amely megélte 80 ezer szovjet katona elhelyezését a +normalizáció+ idején (Csehszlovákiában). Ez továbbra is pszichikai probléma" – idézte a Reuters Stropnickyt.

„Kormányzati szinten senki sem kérdőjelezi meg, hogy Csehország teljesítené kötelezettségvállalásait a NATO keretein belül, ha azt a helyzet megkívánná" – válaszolt a bírálatokra kedden a miniszter.

Kifejtette: nyilatkozatában csak azt akarta jelezni, hogy a cseh lakosság jelentős része számára történelmi okok miatt érzelmi problémákat okozna az idegen csapatok tartós jelenléte az országban. „Ez minden" – szögezte le a politikus.

A Varsói Szerződés öt tagállama Moszkva vezetésével 1968 augusztusában erőszakkal vetett véget a „prágai tavasz" néven elhíresült reformfolyamatnak. Ezt követően a Szovjetunió 80 ezer katonát állomásoztatott „ideiglenesen" Csehszlovákiában.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök úgy vélte, hogy a nyilatkozat „nagyon szerencsétlen volt". A kormányfő szerint semmiképpen sem szabad párhuzamot vonni a szovjet katonaság csehszlovákiai elhelyezése és a NATO-egységek esetleges csehországi elhelyezése között. Sobotka ugyanakkor hangsúlyozta: jelenleg nincs semmiféle terv arra nézve, hogy a jövőben NATO-egységek állomásozzanak Csehország területén.

„A miniszter nyilatkozata határozottan nem az egész kormány álláspontját tükrözi" – jelentette ki Pavel Belobrádek, a kormány kereszténydemokrata alelnöke.

Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt nyilatkozatában elfogadhatatlannak minősítette a védelmi miniszter szavait.

Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 alelnöke „köpenyegforgatónak" nevezte Stropnickyt, aki szerint a megmagyarázhatatlant próbálja magyarázni.

A miniszter mellett egyértelműen csak pártja, az Igen (ANO) mozgalom és a kommunisták álltak ki.

„Nem hiszen, hogy a miniszter szavai ártottak volna Csehországnak" – jelentette ki Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke. Közölte: pártja a közeljövőben törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy a külföldi katonák esetleges csehországi elhelyezéséről népszavazáson kelljen dönteni.