Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar-lengyel hosszútávú együttműködés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2020. február 24. 18:38

A magyar-lengyel különleges műveleti együttműködésről szóló dokumentumot február 24-én, hétfőn, Varsóban írta alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.

1596076380

Benkő Tibor a megállapodásról azt nyilatkozta, hogy Magyarország számára fontos partnerrel jön létre egy hosszútávú együttműködés. Ennek keretében a lengyel fél kiemelt stratégiai partnereként tekint Magyarországra a NATO különleges erőinek műveleteihez való hozzájárulásban.

A találkozó során a magyar-lengyel különleges műveleti együttműködési megállapodásban rejlő lehetőségekről, valamint az európai területvédelmi erők regionális együttműködéséről is egyeztettek a tárcavezetők. Benkő Tibor hangsúlyozta, a két ország közötti együttműködés ezen a területen is tovább erősödött. Az aktuális védelempolitikai kérdésekről a közeljövőben, Budapesten tárgyalnak majd az Európai Területvédelmi Erők Együttműködési Kezdeményezési Konferenciáján.

Az országok képviselői a tervek szerint a jövőben rendszeresen osztják meg egymással tapasztalataikat a területvédelmi elven szerveződő tartalékos haderő alkalmazási lehetőségeiről.

1596076380

Benkő Tibor kijelentette: Magyarország érdeke továbbra is az, hogy Lengyelország a regionális együttműködés fő keretének továbbra is a V4-es együttműködést tekintse. MariuszBłaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter elmondta: Magyarország és Lengyelország között a V4-es együttműködés tovább erősíti a kiváló katonai együttműködést. Ennek jegyében továbbra is fent kívánják tartani a területvédelmi erők közötti együttműködését, különös tekintettel az oktatásra, a kiképzésre, a hadgyakorlatokra, a hadisírgondozásra és nem utolsó sorban a migráció megfékezésére. Magyarország fontosnak tartja, hogy a jövőben továbbfejlesszék a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság és a V4 EU harccsoport képességeit.

Magyarország számára kiemelt prioritású az EU-NATO együttműködés fokozása is. Benkő Tibor hangsúlyozta, Magyarország biztonsága szempontjából továbbra is központi kérdés az illegális migráció kezelése, illetve nem feledkezünk meg az ezzel kéz a kézben járó terrorizmus ellen való határozott lépések megtételéről sem. Hazánk számára fontos a közel-keleti térség stabilitása, és alapelvünk az is, hogy más kontinensek és térségek konfliktusait ott kell kezelni, ahol azok keletkeznek. A honvédelmi miniszter a tárgyaláson kiemelte, hogy Magyarország továbbra is azon az állásponton van, miszerint növelni kell az EU globális cselekvőképességét annak érdekében, hogy hatékonyan tudjon reagálni a migrációs válság újabb hullámaira.

1596076380

A tárgyalásokat követően Benkő Tibor ellátogatott Skierniewicebe, ahol a varsói csata győzelmének 100. évfordulója alkalmából megkoszorúzta a magyar nemzet tiszteletére állított emlékművet. 1920-ban ezen a településen rakodták ki azt a csepeli lőszer- és fegyverszállítmányt, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Lengyelország megvédje az első világháború végén visszanyert függetlenségét.
Az 1920-as segítségnyújtással kapcsolatban a Lengyel-Magyar Barátság napján, március 20-án Budapesten, a HM Hadtörténeti Múzeumban is kiállítás nyílik.

GALÉRIA