Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar siker a görögországi Spartan Race világbajnokságon

Szöveg: MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár | Fotó: Szakács-Ágoston Tímea |  2019. november 17. 13:04

Szakács Ferenc zászlós, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonája a görögországi Spártában november 2-3. között megrendezett Spartan Race trifecta világbajnokságon korosztályában a 170 induló közül a huszadik helyezést érte el.

1596072074

Minden évben megrendezik a Spartan Race trifecta világbajnokságot és a tavalyi évhez hasonlóan erre idén is a görögországi Spártában, a verseny „őshazájában" került sor. Harminc nemzet kétezer képviselője vett részt a megterhelő versenyen, köztük Szakács zászlós is.

Szakács Ferenc már régóta sportol, de komolyabban három éve kezdett foglalkozni a futással. Első versenye a Jász Határfutás volt, ahol abszolút kategóriában 150 főből a második helyezést érte el. Ez a sikerélmény indította el azon az úton, hogy még több kihívással járó megmérettetéseken vegyen részt. Egy barátja ajánlotta számára a magyarországi Spartan Race-t, így nevezett be a tokaji versenyre. Elmondása szerint nagyon sok nehezítő körülmény volt: a napokig tartó eső, sár, valamint nem volt még annyira edzett, mint most, ezért sok büntető feladatot kapott, de így is sikerült az első egyharmadban végeznie. Nagy lökést adott számára, ahogy a sporttársak segítették egymást.

1596072074

2018-ban már a Szlovákiában és Romániában megrendezett trifecta hétvégi versenyek teljesítése volt a cél, azonban a romániai rendezvényen megsérült. A műtét és a regeneráció után teljesen újra kellett kezdenie mindent. Az első kihívás az idei maraton volt, majd a magyarországi Spartan Race. A felkészülés olyan jól sikerült, hogy áprilisban a sprint távon első helyezést szerzett, ami számára ismét nagy motivációként szolgált, hogy a görögországi világbajnokságon elinduljon.

1596072075

A felkészülés során tapasztalatot gyűjtött a korábbi versenyeken készült filmekből, hiszen nem tudta, hogy pontosan mi vár rá. Már ekkor látta, hogy kihívás lesz számára néhány akadály, mint például az U-alakban felfüggesztett „libegő" kötélhágcsó. A közel négy méteres hágcsó leküzdése után egy három méter mély árokba kellett leugrania, amelyet „mászós" feladat követett. Így az erejét nagyon be kellett osztani úgy, hogy ne is hibázzon, és ne kapjon büntetőfeladatokat. A költséges kiutazást és nevezést szponzorok segítségével tudta megoldani.

1596072075

A megmérettetés előtt felvonult minden nemzet sportolója. A bírók bemutatták a feladatok és a büntetőfeladatok szabályos végrehajtását. Erre nagyon oda kellett figyelni, mert kizárást is vonhatott maga után a szabálytalankodás, a versenyt pedig nem csak bírók, hanem kamerák is figyelemmel követték.

1596072075

Az első nap délelőtt középtávú versenyen a 30 akadály leküzdése után a korosztályában induló 170 versenyző közül a 18. helyen futott be, büntetőfeladat nélkül. A délutáni rövid távú versenyen 25 akadály leküzdése után a 20. helyen ért be. A második napon a leghosszabb táv és egyben a legnehezebb akadályok teljesítését követően összesítésben sikerült a megtisztelő 20. helyezést elérnie. Magyarországról – az „elit" – 18 fő versenyző utazott ki, akik szintén remek helyezéseket értek el, sőt, volt olyan magyar versenyző is, aki a korosztályában az első helyezésig jutott.

Szakács zászlós következő célkitűzése a Spartan EB.

1596072076
1596072076
Címkéksport