Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítették a díszalegységek vezénylő parancsnokait

Szöveg: Kun-Orosz Adrienn | Fotó: Gramantik Zoltán és a szerző |  2019. november 17. 10:31

Negyven leendő vezénylő parancsnok díszelgő szakmai felkészítését tartották november 11-13. között az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál, a Petőfi laktanyában.

1596072073

Az összevonáson a Magyar Honvédség kijelölt szervezeteinél megalakuló szervezetszerű és nem szervezetszerű díszalegységek vezénylő parancsnoki állománya vett részt. A háromnapos eseményen díszelgő szakkiképzési foglalkozásokat tartottak – elméleti, oktató-módszertani és gyakorlati formában. A kiképzést Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka nyitotta meg. „A díszalegységek felállítása azért is szükséges, mert érzékelhetően megnövekedett a társadalmi igény a katonai jelenlét iránt a különböző rendezvényeken. Minden laktanyán kívül végrehajtott díszelgési feladat  bizonyos értelemben ünnepélyes találkozás is a honvédség és a társadalom között, mely ugyanúgy hat az alakzatban álló katonára, mint a nézőközönségre" – hangsúlyozta.

1596072073

A kiképzés első napján előadást tartott Szudár Csaba százados, a Honvéd Díszzászlóalj megbízott parancsnokhelyettese, aki a díszelgési feladatokról beszélt. Kulcsár Csaba alezredes, a Protokoll, Delegációs és Rendezvénybiztosító Osztály vezetője pedig a katonai kegyeleti feladatok protokolláris és történelmi hátteréről, illetve a rendezvényszervezésről szólt.

1596072073

Ezt követően  egy díszszakasz katonai temetésre történő felkészülését tekinthették meg a résztvevők, majd a következő két napban – Szudár százados irányításával – Volent Csaba főtörzsőrmester, Kalóczkai Zsolt főtörzsőrmester és Bence Gábor főtörzsőrmester tartott gyakorlati kiképzést. A résztvevők elsajátíthatták a fegyverfogásokat (állóhelyben és menet közben), a díszelgési feladatra kirendelt alegység felkészülésének és felkészítésének rendjét, a csapat- és történelmi zászlókkal végrehajtandó fogásokat, a díszalegység vezénylő parancsnokának feladatait különböző szintű és jellegű katonai fogadások esetén, illetve a díszőrszolgálatok állományának – díszőrparancsnok vagy felvezető, felállított díszőrök – és a koszorúvivők, párnavivők tevékenységét is.

1596072073

„Ez a kiképzés az alaki szabályzat egységes értelmezése miatt is fontos. Minden, a díszelgési feladatokhoz tartozó szakmai fogást és alaki mozdulatot, a vezényszavak kiadását, a csapat- és történelmi zászlófogásokat, koszorúvivő technikákat, kegyeleti díszlövés vezénylésével és végrehajtásával kapcsolatos ismeretet szerettünk volna a vezénylő parancsnokok részére átadni" – mondta az összevonást követően Szücs Péter ezredes, a díszzászlóalj parancsnoka.

A későbbiekben a mobil kiképző csoportok a kijelölt helyőrségekben, akár 50-100 fő előtt is tartanak felkészítést a díszelgési feladatok gyakorlati végrehajtására.

1596072074