Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar üzemanyagosok Sessvollmoenben

Szöveg: Háda István százados |  2018. szeptember 11. 20:06

A NATO Transzformációs Parancsnoksága idén Norvégiában rendezi meg a Trident Juncture 2018 elnevezésű gyakorlatot, amelynek célja Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Műveleti Erőbe (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) felajánlott erők összekovácsolása, valamint a szövetség képességeinek demonstrálása a jelen és a jövő katonai kihívásaival szemben. A nagy láthatóságú gyakorlaton mintegy 40 ezer katona vesz részt, köztük természetesen a Magyar Honvédség képviselői is.

1599192834
A Trident Juncture 2018 gyakorlatot idén Norvégiában rendezik meg 2018 szeptembere és novembere között. A gyakorlaton mintegy 40 ezer NATO-katona, valamint sok ezer harcjármű, illetve számos harci repülőgép és hadihajó vesz részt.

A nagy láthatóságú NATO-gyakorlaton német-magyar logisztikai együttműködésben résztvevő tizenöt magyar katona feladata egy tábori hajtóanyag raktár (Bulk Fuel Installation – BFI) telepítése és működtetése lesz. A kiépített BFI a hadszíntéri hajtóanyag ellátási rendszer részeként fog üzemelni. A magyar logisztikai állomány Trident Juncture 2018-on történő részvételének célja a többnemzeti logisztikai támogatási képesség fejlesztése, illetve a meglévő műveleti képességszint fenntartása.

1599192834
A kiutazás előtt Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka és Kolonics Attila ezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka tartott szemlét. Többek között megtekintették a katonák speciális munkavédelmi ruházati anyagait, amiket részben a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében szereztek be. A parancsnoki feladatszabásban Baráth István dandártábornok hangsúlyozta: magyar katona ilyen korszerű, a kor színvonalának megfelelő felszereléssel, ilyen nagy volumenű és hosszúságú külföldi gyakorlaton még nem vett részt.

Fotó: a szerző felvételei