Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország légterének biztonságát magas szinten kiképzett állomány biztosítja

Szöveg: Szabó Ottó törzszászlós |  2017. március 19. 8:41

Értékelő-feladatszabó értekezletet rendeztek a napokban Veszprémben, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központban (LVIK). A tavalyi munkáról és az idei feladatokról Szücs József ezredes, az alakulat parancsnoka beszélt.

A rendezvényen – amelyen részt vett Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) megbízott légierő haderőnem főnöke; Böcz Lajos alezredes, a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség Haderőnemi Képességfejlesztési Osztály kiemelt referens főtisztje; Gerőfi Szilárd ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség Informatikai Osztályának vezetője; valamint Négyesi Tibor főtörzszászlós, az MH ÖHP vezénylőzászlósa – elhangzott: az MH ÖHP parancsnokának értékelése alapján a központ a 2016-ra meghatározott feladatokat maradéktalanul teljesítette.

1596029133

Az MH LVIK parancsnoka hangsúlyozta: az elmúlt évben a központ fő feladatai közül – a légvédelmi készenléti szolgálat maradéktalan ellátása mellett – kiemelkedett a határvédelmi feladatokban való részvétel, valamint a Newfip 2016 NATO elektronikai hadviselés gyakorlat, a Tobruq Legacy 2016, a Blue Horizon 2016 és a Kalkar Sky 2016 gyakorlat, illetve a „Pásztázott Légtér I-II" elnevezésű gyakorlat és a szlovén légtérrendészeti feladat ellátása.

Szücs József ezredes külön-külön értékelte a központ biztosító valamint a végrehajtó alegységeinek tevékenységét. Aláhúzta: az alaprendeltetésből adódó feladatokat – a NATO kijelölt légtér ellenőrzését és biztosítását valamint Magyarország légtérszuverenitását – a központ jó szinten látta el.

1596029133

Az idei feladatokról szólva az ezredes hangsúlyozta Magyarország légterének biztosítását, valamint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését célzó feladatban való részvételt. A parancsnok kiemelt jelentőségű szakmai feladatként jelölte meg a NATO új vezetési és irányítási rendszerének alkalmazására való kiképzést, valamint a számos nemzetközi, nemzeti, összhaderőnemi és légierős gyakorlatot.

Az értekezlet végén Szűcs Pál ezredes köszönte meg az elvégzett munkát és szólt elismerően a központ tevékenységéről. Az MH ÖHP megbízott légierő haderőnem főnöke hangsúlyozta:  Magyarország légterének biztonságát magas szinten kiképzett állomány biztosítja.

Fotó: Kádárné Hegedűs Veronika zászlós