Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország Nagy Háborúja, 1914-1918

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 2. 13:20

Magyarország Nagy Háborúja 1914-1918 címmel nyílik meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum állandó kiállítása 2016. május 21-én. A tárlat szervesen illeszkedik a magyar katona történetét bemutató kiállítások sorába, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús centenáriumi megemlékezés-sorozatába.

A kiállítás osztrák-magyar – azon belül hangsúlyosan magyar – szemszögből mutatja be a háború és az azt megelőző időszak eseménytörténetét, a látványelemek terén a frontélet és hátország jellegzetességeire fókuszálva. A kiállításon a látogatók megtekinthetik ismert és jelentős személyek személyes tárgyait, megismerkedhetnek kevésbé kiemelkedő, de érdekes vagy éppen tipikus első világháborús pályát befutott katonák és civilek történeteivel, megszemlélhetik a háború személyhez köthető különleges vagy jellegzetes tárgyait, dokumentumait.

A látogatók a kiállítás számos pontján belehelyezkedhetnek a magyar katona, illetve a hátországi állampolgár szerepébe, „testközelből" kaphatnak képet a háborús mindennapokról. Ezt segíti teremről teremre az érintőképernyőkön nyomon követhető szerepjáték, amelyen keresztül bárki megismerheti az általa kiválasztott katona, illetve polgári személy háborús életútját.

1596012699

A kiállítás 10 terme mellett a múzeumpedagógiai foglalkoztató térben és látványraktárban is lehetőség nyílik a centenáriumi időszak eseményeihez kapcsolódó tematikus bemutatók, foglalkozások megtekintésére.

A tárlaton látottak egy részét egy különleges kötet formájában „haza is viheti" a látogató: a kiállítási anyagból készített válogatás 100 egyedi illetve típustárgyon/tárgycsoporton keresztül mutatja be a Nagy Háború eseményeit, jellegzetességeit.