Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon ülésezik a NATO DEEP munkacsoportja

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. június 19. 7:19

Először ad otthont Magyarország a NATO Védelmi Oktatásfejlesztési Program (Defence Education Enhancement Programme – DEEP) éves munkacsoportülésének, amelyet június 17. és 20. között tartanak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

1599204364
Rábai György, a HM Védelempolitikai Főosztály Elemző és Kidolgozó Osztály vezetője kérdésünkre kifejtette: az altisztképzés az egyik kiemelt témája a mostani konferenciának. Tekintettel arra, hogy a védelmi oktatásfejlesztés kulcsfontosságú szerepet tölt be a transzformációban, a NATO arra használja fel a programot, hogy támogassa az intézményi reformokat a partnerországokban. A szövetség tanácsokat ad a partnereknek, hogyan építsék fel és fejlesszék a védelmi és katonai területen működő oktatási intézményeiket. A programban egyre hangsúlyosabbá válik az altisztképzés is, amely a partnerek védelmi oktatásfejlesztésének részét képezheti. Hazánkban például „Acélkocka" néven nemrégiben alakult át az altisztek képzési rendszere.

Magyarország 2014 óta vesz részt a DEEP-ben, s az első években angol nyelvtanfolyamokon való részvételi lehetőséget biztosított a partnerországok (Moldova, Georgia és Ukrajna) számára. Azóta a részvétel elmélyült, s jelenleg az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának oktatói egy-egy tanfolyam megtartása mellett vállalták a partnerek tantervfejlesztésében való közreműködést is. Ez azért hasznos, mert így lehet elősegíteni, hogy az oktatott tárgyakat végül maga a fogadó fél is képes legyen megtartani.

1599204364
Rábai György kiemelte, az új elvek alapján mára főként szakértői szintű támogatást és részvételt várnak tőlünk az oktatás, képzés rendszerének átalakításában, fejlesztésében. Miután a DEEP-be bevonták Bosznia-Hercegovinát is, Magyarország vállalta a program irányítását; jelenleg Jobbágy Zoltán ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánhelyettese ennek a felsőoktatási vezetője. Az ő feladatai közé tartozik, hogy a programot akadémiai szempontból áttekintse, akciótervet állítson össze és figyelemmel kövesse annak megvalósulását.

A Honvédelmi Minisztérium és az NKE által rendezett konferencián a tag- és a partnerországok képviselői egyeztetik tapasztalataikat, elvárásaikat a program kapcsán. Mivel Magyarországon most tartottak először ilyen ülést, ez mindenképpen elismerés a Honvédelmi Minisztérium, valamint az NKE oktatói számára – mondta Rábai György.

1599204365
Fotó: Tóth László