Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatott a NATO európai főparancsnokának helyettese

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. július 25. 16:42

Hazánkba látogatott Adrian Bradshaw vezérezredes, a Szövetséges Erők Európai főparancsnokának helyettese. A magas rangú katonatisztet július 25-én, pénteken a Honvédelmi Minisztériumban fogadta Hende Csaba tárcavezető és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

Benkő Tibor a vizitet követő sajtóbeszélgetésen azt mondta: Bradshaw vezérezredes egy nagyon rövid, alig egynapos munkalátogatásra érkezett Magyarországra, de a következő NATO-csúcs után, várhatóan október elején, újra visszatér, és akkor több időt tölt majd hazánkban.

A munkaértekezleten elsősorban az ukrán helyzetről beszéltek, ennek kapcsán szó esett a honvédség szerepvállalásáról a konfliktus kezelésében. „Természetesen beszéltünk a balkáni helyzetről is, hiszen Magyarország szempontjából kiemelt téma, hogy például Boszniában, miként tudjuk a feladatainkat ellátni" – fűzte hozzá.

1595976044

Benkő Tibor szerint a jelenlegi helyzet mellett szó volt a jövőről is, illetve kiemelt kérdés volt az afganisztáni konfliktus, főként a 2014-ben véget érő ISAF-művelet utáni magyar szerepvállalás a közép-ázsiai országban.

Az angol vezérezredes udvariassági látogatást tett Hende Csaba honvédelmi miniszternél is, akivel hasonló témákat vetettek fel és beszéltek meg – mondta.

Adrian Bradshaw vezérezredes megerősítette, hogy a látogatása célja elsősorban az ukrajnai krízis kapcsán meghozandó, vagy már meghozott NATO-reagálások áttekintése volt. A vezérezredes megköszönte az azonnali és „rendkívül határozott" segítséget, amellyel a Magyar Honvédség a NATO felhívására reagált a biztonság megerősítésének területén. „Ezek az intézkedések egyértelműen és kizárólag védelmi jellegűek, de hangsúlyozzák azt a sziklaszilárd erőt, amelyet a szövetség képez az 5. cikkely teljesítése során" – hangsúlyozta.

1595976045

Adrian Bradshaw szerint hangsúlyozni kell, hogy a NATO mennyire hálás Magyarországnak azért az erős jelenlétért és hozzájárulásért, amivel részt vesz a szövetség stabilizációs műveleteiben, például a Balkánon és Afganisztánban.

A vezérezredes újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy az ukrán helyzet kapcsán „megerősítő intézkedéseket" hoztak, amelyek elsősorban azon országok biztonságát szavatolják, amelyek a legközelebb vannak a válsághoz. Az intézkedéseknek egy másik célja, hogy rámutassanak a szövetség összetartó erejére, amely mentén, a konfliktus alakulásától függően, újabb lépéseket lehet tenni.

„Mindenképpen fel kívánjuk mutatni azt az erőt, amely elrettentő, arányos és megfelelő kell, hogy legyen a konfliktus kezelésére" – mondta. Hozzátette, hogy bár senki sem kívánja a hidegháborús paradigma visszatértét, de az erőnek, amelyet fel kell mutatni, mindenképpen elrettentőnek és arányosnak kell lennie, hogy a folyamatot kontrollálni lehessen – fűzte hozzá, azzal együtt, hogy az ukrán helyzetet elsősorban a diplomácia és a politika eszközeivel kell kezelni.

1595976045


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária