Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatott a NATO Transzformációs Parancsnokság parancsnoka

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2018. március 1. 10:40

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök kétnapos, hivatalos látogatáson fogadta Denis Mercier vezérezredest, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokát február 28. – március 1. között.

1599182652
A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnoki posztját 2015 márciusa óta tölti be Denis Mercier vezérezredes, aki utoljára tavaly márciusban, a Budapesten rendezett NATO Transzformációs Szeminárium keretében járt Magyarországon.

1599182653
A látogatás első napján Mercier vezérezredes plenáris tárgyalás során előadást hallgatott meg a Magyar Honvédség felépítéséről, feladatairól, a NATO altiszti stratégia végrehajtásáról, valamint a migrációs válság kezelésének tapasztalatairól. A tárgyalásokon továbbá szó esett a honvédség nemzetközi szerepvállalásairól, a nemzeti és nemzetközi transzformációs tevékenységéről, valamint az úgynevezett „nemzeti ellenálló képességről", amely egy tavaly bevezetett új kritériumrendszer a NATO védelmi tervezési folyamatában.

1599182653
A látogatás második napján Denis Mercier vezérezredest udvariassági látogatáson fogadta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Simicskó István Magyarország honvédelmi minisztere, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezt követően Mercier vezérezredes tájékoztatót hallgatott meg a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részleteiről és a HM Védelmi Technológiai Kutató Központ tevékenységéről, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói számára előadás keretében bepillantást engedett a Szövetség transzformációs tevékenységének stratégiai aspektusaiba.

1599182653
Fotó: Szabó Lajos zászlós