Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatott az Északkeleti Többnemzeti Hadtest parancsnoka

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2016. február 19. 12:34

Manfred Hofmann altábornagy, az Északkeleti Többnemzeti Hadtestparancsnokság (HQ MNC NE) parancsnoka február 18-án, csütörtökön hivatalos látogatást tett az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon és a Honvédelmi Minisztériumban.

1596009037

A négytagú delegáció élén Székesfehérvárra érkező Hofmann altábornagyot Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka fogadta. A program első részében a két parancsnokság vezetői kölcsönösen tájékoztatták egymást szervezeteik működéséről, szerepéről és feladatairól.

A látogatás második részében Hofmann altábornagyot Garas László ezredes, a magyar NATO-erőket Integráló Elem (Hungarian NATO Force Integration Unit – magyar NFIU) parancsnoka tájékoztatta a közeljövőben felálló hazai szervezet létrehozásának előkészítésével, illetve működésével összefüggő legfontosabb szakmai kérdésekről, majd helyszínbejárás során bemutatta a magyar NFIU ideiglenes és végső elhelyezési körleteit is. A mintegy 40 főből álló magyar NFIU szolgálati elöljárója a lengyelországi Szczecinben települő, a NATO vezetési rendszerében működő MNC NE lesz.

1596009037

Mint azt Hofmann altábornagy elmondta: bízik abban, hogy a magyar NFIU minden elvárásnak időben és teljes mértékben eleget tud majd tenni. Magyarországi látogatásának célja pontosan az volt, hogy az MNC NE parancsnokaként személyesen tájékozódjon a magyar NFIU pillanatnyi helyzetéről. Figyelembe véve a magyar fél elkötelezettségét, a szervezet funkcióinak és felelősségi körének értelmezésével kapcsolatos határozottan pozitív hozzáállását, az altábornagy kijelentette; nincs kétsége afelől, hogy a magyar NFIU sikeres és teljes értékű új tagja lesz a már működő NFIU-k alkotta családnak, és személy szerint ő is nagy várakozással tekint csatlakozásunk elé.

A Készenléti Akcióterv (Readiness Action Plan − RAP) megvalósításában hazánk a magyar NFIU létrehozásával aktívan részt vesz, így hozzájárul a NATO kollektív védelemmel kapcsolatos feladatainak sikeres végzéséhez, a tagállamok biztonságának garantálásához. A Székesfehérváron létrejövő magyar NFIU elsődleges feladata a szövetséges erők átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének elősegítése és a kollektív védelemmel kapcsolatos tervezés támogatása lesz. Emellett szerepet játszik majd a NATO-erők Magyarországra tervezett gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában is. Az NFIU-k létrehozásával a NATO az alapjaiban megváltozott európai biztonsági környezet kihívásaira kíván megfelelő választ adni.

1596009037

A baráti légkörben lezajlott székesfehérvári látogatást követően Hofmann altábornagy a Honvédelmi Minisztériumba utazott, ahol találkozott dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettessel is. A találkozón egyebek mellett a magyar NFIU létrehozásával és az MNC NE parancsnokság szerepével kapcsolatosan cseréltek gondolatokat. Hofmann altábornagy elismerően nyilatkozott a parancsnokságon szolgálatot teljesítő magyar katonák felkészültségét illetően, és további támogatásáról biztosította magyar partnerét.

Orosz Zoltán altábornagy köszönetét fejezte ki a magyar NFIU kialakításával kapcsolatos segítségnyújtásért, és reményét fejezte ki egy hosszú, mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatot illetően.

1596009037

Fotó: Bödő Viktória és Dévényi Veronika

CímkékNATONFIU