Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Majdnem sebhely – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. október 7. 12:32

Leszakadt végtagok, haslövés, nyílt csonttörés, összeégett arcok – imitált sebeken gyakorolhatják az életmentést az egészségügyi altisztek és a missziókba indulók a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Egészségügyi Felkészítő és Továbbképző Intézetének bázisán.

1595961056
A realisztikus felkészítés érdekében a tanfolyamok hallgatói pár éve „kimentek" a tantermekből az épületek elé, aztán az erdőbe. Jelenleg pedig a rendelkezésre álló teljes, 36 hektáros terület a katona-egészségügyi képzést szolgálja Budapesten, a Tünde utcában.

– A laktanyában az egyik fontos kiképzési feladat a harctéri életmentő katonák (Combat Life Saver – CLS) képzése, valamint a speciális katona-egészségügyi feladatok ellátásához szükséges ismeretek oktatása az egészségügyi altiszteknek. A Magyar Honvédség kiképzési, oktatási rendszerében jelenleg ugyanis nincs katona-egészségügyi szakirányú alapképzés. Ezért csak a polgári életben szerzett ápolói képzettséggel, a felkészítést követően lehet a szerződéses szolgálatra jelentkezőket kinevezni egészségügyi altiszti beosztásba – foglalja össze az általa vezetett intézet feladatait Bánsági László mérnök ezredes.

– Fontos megemlíteni, hogy a harctéri életmentő katonák hadműveleti területen olyan beavatkozásokat is elvégezhetnek, amelyekhez itthon, békeidőben felsőfokú egészségügyi végzettség szükséges. A bajtársak életének megmentése érdekében végezhető beavatkozásokhoz szükséges jogosultságot egy honvédelmi miniszteri rendelet biztosítja részükre. Ebbe a kategóriába tartozik például az úgynevezett vénabiztosítás, amikor katétert vezetnek a sérült vénájába, amelyen keresztül hatóanyag nélküli infúziót adagolnak a keringés támogatására.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!)