Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maliba indulnak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. március 18. 16:01

A mali misszió hozzájárul a honvédség képességeinek bővüléséhez – jelentette ki Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka Székesfehérváron, március 18-án.

Az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali) részt vevő állomány kibocsátóünnepségén Domján László vezérőrnagy beszédében kiemelte: a művelet célja a mali hadsereg képességeinek helyreállítása és növelése annak érdekében, hogy a későbbiekben saját maguk tudják ellátni feladataikat.

A vezérőrnagy elmondta: egy összekötő tiszt már műveleti területen tartózkodik. Néhány nap múlva három katona utazik Maliba, akik a német vezetésű tábori kórházban látnak el egészségügyi szolgálatot. Áprilisban pedig az a hatfős kiképzőcsoport indul útnak, amelynek tagjai a mali hadsereg mesterlövészeinek kiképzésében vesznek részt.

1595951111

„Katonáink azért válhattak képessé rövid idő alatt a feladat végrehajtására, mert a Magyar Honvédség rendelkezik az ehhez szükséges tudással és tapasztalattal. Afrikában több műveletben vettünk és veszünk részt jelenleg is" – fogalmazott az MH ÖHP parancsnoka.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Domján László vezérőrnagy leszögezte: azért fontos a magyar haderőnek ez a misszió, mert a magyar katonák ismét ott lehetnek egy olyan válságterületen, ahol a legfőbb cél egy nemzet lakosságának a megvédése.

1595951112

Honlapunk kérdésére Kácsor Zoltán törzsőrmester, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár felderítőraj-parancsnoka elmondta: rövid és velős felkészítésen vannak túl, amely többek között szituációs lövészeteket is magába foglalt.

„Műveleti területen fel kell készítenünk a mali hadsereg mesterlövészeit. Erős elméleti alapozással fogunk kezdeni, utána pedig megtanulnak térképet olvasni, terepen tájékozódni, mozogni, illetve elsajátíthatják, hogy miként használják jól és pontosan fegyvereiket" – nyilatkozta a törzsőrmester.

1595951113

A kormány döntése alapján a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 15 (váltási időszakban legfeljebb 30) emberrel járul hozzá a misszióhoz. A magyar szerepvállalás a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2014. május 18-ig tart.

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére január 11-én indított katonai akciót (Szervál fedőnéven) a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terroristacsoportok központjává váljon a térségben. Az akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta.

1595951113

Fotó: a szerző felvételei