Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már nyugodtan játszhatnak a gyerekek

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. december 18. 7:26

Tűzszerészek vizsgálták át december 17-én a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola udvarát, mert a közelmúltban egy kézigránátot találtak a gyerekek az egyik fa tövében.

1595964606
Ennek a fának a tövében találták a gyerekek a gránátot – mutatja Papp Zsolt igazgató

Az intézmény igazgatójának a kérésére alaposan átvizsgálták az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola udvarát. Erre azért volt szükség, mert november végén egy szovjet gyártmányú F1-es kézigránátot találtak az óraközi szünetben homokozó gyerekek az egyik fa tövében. Egy tűzszerészjárőr akkor azonnal a helyszínre vonult, ahol megállapították: lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség, mert a gránátból hiányzott a gyújtószerkezet.

Papp Zsolt, az óvoda és iskola igazgatója a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: idősebb kollégáitól tudja, hogy korábban is találtak már kézigránátot az udvaron – akkor facsemeték ültetése közben fordult ki a földből.

1595964606
A tűzszerészek méterről méterre átvizsgálták az egész udvart

A robbanószerkezeteket valószínűleg orosz gyerekek „felejtették" itt. A rendszerváltás előtt ugyanis az egyik épületük a Kecskeméten állomásozó szovjet alakulatok általános iskolája volt, a gyerekekről pedig köztudott, hogy minden nap becsempésznek otthonról valamilyen játékot a suliba.

A tűzszerészek az egész udvart tüzetesen átvizsgálták, de csak rozsdás vasdarabokat találtak. Csurgó Attila ezredes, az alakulat parancsnoka szerint most már nyugodtan játszhatnak a szabadban a gyerekek. A fémkeresőkkel közel félméteres mélységig ellenőrizték a több száz négyzetméteres területet, a földet rugdosva, vagy kézzel túrva ezek után még egy rozsdás szöget sem fognak találni a srácok az udvaron.

1595964606
Az udvar átvizsgálása több órán keresztül tartott – most már nyugodtan játszhatnak az óraközi szünetben itt a gyerekek

Fotó: a szerző felvételei

Címkéktűzszerész