Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már utalványra adják a lisztet és a kenyeret

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. március 23. 16:43

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Budapesten és néhány vidéki városban felütötte fejét az élelmiszerhiány − adja hírül a Pesti Hírlap. Az újság szerint „Az utánzás nem szégyen, ha okos dolgot utánozunk. Végre is sok dolgot tanultunk a németektől, tehát megtanulhatjuk a rendet is a közélelmezésben. Annak a szégyenletes botránynak, ami ma már nemcsak Budapesten, hanem a vidék egyes helyein mutatkozik liszt- és kenyérhiányban, hamarosan és gyökeresen véget kell vetni. Mert lehetetlenség tűrni, hogy amíg van kellő mennyiségű élelmiszer az országban, akkor egyrészt az arcátlan spekuláció, másrészt a tehetetlen adminisztráció miatt az éppen pusztán kenyérre utalt szegény nép ne juthasson kellő mennyiségű élelmiszerhez. A hivatalos biztatások terminusa lejárt, elkövetkezett a radikális cselekvés ideje, s végre beláthatja a főváros minden vezető embere, hogy reá kell térnünk nekünk is a német rendszerre, melyet Berlin után már Bécs is behozott, nevezetesen arra, hogy hivatalos utalványok adassanak ki lisztre és kenyérre, és az egyenlőség elvének legszigorúbb keresztülvitele mellett szegény és gazdag egyaránt megkapja a mindennapi kenyerét."

A Népszava már arról is értesült, hogy hamarosan kezdődik az élelmiszerek beszolgáltatása: „elkobozzák az elrejtett gabona és liszt készleteket. Amint a »Budapesti Tudósító« értesül, a hivatalos lapban legközelebb rendelet jelenik meg, amellyel a kormány elrendeli az újabb hatósági fölhívás ellenére eltitkolt gabona és liszt készleteknek minden kárpótlás nélküli elkobzását. A közönséget a hatóságok hirdetmény útján föl fogják hívni, hogy 48 óra alatt mindenki jelentse be azt a gabona és liszt készletet, amely az idei termés betakarításáig számítva, a háztartás szükségletein és a gazdasági szükségleten felül birtokában van. Azt, aki a fölös készletet 48 óra alatt be nem jelenti, két hónapi elzárással és 600 korona pénzbüntetéssel büntetik és tőle a készletet elkobozzák."

1595990114

A Pesti Hírlap beszámolt Przemysl ostromáról is. „Új magyar vitézség hírét hozza a przemysli szikratávíró is: a vár védőőrsége tegnap hosszabb szünet után kirohanást intézett a keleti irányban s jelentékeny ellenséges erőkkel folytatott több órai harc után a védőfal mögé visszahúzódott. Ötödfél hónapja már, hogy Przemyslt az oroszok másodszor is körülzárták. Erős türelem próbája − nem is annyira a várnak, sokkal inkább az itthoniak idegzetének. Hányszor futkosott közöttünk ötödfél hónap alatt a riadt gondolat, amit külföldi hazug jelentések még inkább élesztettek, hogy Przemysl nem bírja már soká. Talán éppen az utóbbi napokban újra föltámadt rémlátásokra jött ma a csattanó felelet, amely azt mutatja, hogy Przemysl védőőrsége bőven bírhatja még idegzettel, munícióval, élelemmel egyformán, ha megint kirohan és pedig a vártól keletre. Mert nagyon sokat mond és mindent megcáfol éppen ez az egy szó, hogy keletre. Ha délre vagy nyugatra intézte volna kirohanását a przemysli védőőrség, ellenségeink újra ráfoghatták volna, hogy a szorongatott helyzet, a végső kétségbeesés, az orosz gyűrű áttörésének elkeseredett gondolata tervelte ki ezt a kirohanást. De mintha megsejtették volna Przemyslben, hogy most az itthoniakat kellett megnyugtatni."

A Népszava megírja, hogy angol blokád készül Németország ellen: Válaszul arra, hogy a németek az Anglia körüli vizeket hadszíntérré nyilvánították, az angolok ma viszont bejelentik Németország blokádját. Az angolok ugyanezt teszik közvetve, Franciaország által, talán azért, hogy a semleges államok ne fogadják oly nagy ellenszenvvel, de a blokádot természetesen Anglia fogja végrehajtani és nem Franciaország. A blokád kimondása keveset változtat az eddigi helyzeten. Anglia eddig is visszatartott minden hajót, ami Németországnak árut vitt, csakhogy nem azon a címen, hogy Németország blokád alatt van, hanem olyan ürüggyel, hogy hadi dugárut szállít és Anglia mindent dugárunak tekintett, amit csak Németországnak szántak.

1595990115

Az újság arról is beszámol, hogy újból ostrom alatt állnak a Dardanellák védői: „Nem sokáig tartott a csend a Dardanellák előtt: az ántánt hajói − török hivatalos jelentés közli − újból megkezdték az ostromot a szorost védő erők ellen. Órákon keresztül tartott a bombázás, amelyre természetesen az erődök ütegei feleltek, és e feleletek nyomán két angol páncélos hadihajó elsüllyedt és a már jelzett „Bouvet" francia páncéloscirkálón kívül egy ellenséges torpedónaszád is elsüllyedt. A szmirnai erődökre is hasztalan ontották tüzüket az ellenséges hajók, nem tudtak számottevő károkat okozni. A török ütegek ellenben nagy sikerrel viszonozták a tüzelést. A Fekete-tengeren cirkáló török hajóraj eredményes bombázást zúdított a krími szigeten levő orosz hajógyárak ellen."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle