Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mára a mindennapok része lett az adatvédelem

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 30. 13:38

Harmadik alkalommal gyűltek össze adatvédelmi továbbképzésre a Magyar Honvédség adatvédelemmel foglalkozó beosztottai október 28-án, kedden. A folyamatos fejlődés rendkívül fontos ebben a beosztásban, hiszen viszonylag új jogterületen és folyamatosan változó jogszabályi környezetben kell helytállniuk a továbbképzésen résztvevő adatvédelmi felelősöknek.

1595981472

A konferencián dr. Gulyás András ezredes, a HM Hatósági Hivatal főigazgatója elmondta: közel három éve annak, hogy az adatvédelem szervezett formában életre kelt a Honvédelmi Minisztérium keretei között, mára pedig elmondhatjuk, hogy a katonatársadalom, valamint a Honvédelmi Minisztérium kormánytisztviselői és a Magyar Honvédség közalkalmazotti állományának mindennapjaiba is sikeresen beépült ez a fogalom.

Az ezredes rámutatott, az adatvédelmi felelősök feladata, hogy vezetőiket, parancsnokaikat megfelelően tájékoztassák, tanácsokkal lássák el információs jogi kérdésekben, hogy ezen a területen is jogszerű döntéseket hozhassanak. Ehhez a munkához nélkülözhetetlen, hogy magas szintű jártasságot szerezzenek az adatvédelem jogi környezetében, hogy ennek az elvárásnak a lehető legmagasabb szinten megfeleljenek.

1595981472

„Arra kérem önöket, hogy a mai napon szerzett ismereteiket megfelelőn használják fel a munkájuk során. Feladatul szabom, hogy továbbra is adják meg azt a magas színvonalú iránymutatást, amit ez idáig is nyújtottak" – szólt az egybegyűltekhez Gulyás András.

„Az információs jogok, ahogyan együttesen az információs önrendelkezési jogot, és közérdekű adatok megismerésének jogát nevezzük, megkerülhetetlen tényezővé vált nem csak a magyar közigazgatásban, hanem a Magyar Honvédség mindennapjaiban is. A Honvédelmi Minisztérium vezetése, híve az információs önrendelkezési jog mind mélyebb érvényesülésének, valamint a minisztérium és a Magyar Honvédség minél teljesebb átláthatóságának" – hangsúlyozta az ezredes, kiemelve, ennek érdekében a mai napon minden honvédségi szervezet rendelkezik adatvédelmi felelőssel, akik őrködnek a jogok betartása fölött, a napokban elkészülnek a szervezetek adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatai, és befejeződni látszik a közadattárba történő bejelentkezés folyamata is.

1595981472

A továbbképzésen előadást tartott dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, aki értékelte a szervezet éves tevékenységét. Elmondta, az adatvédelem szakmai irányító állománya folyamatosan kapcsolatot tart a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal, valamint a központi közigazgatási szervek belső adatvédelmi felelőseivel. Összefoglalta a rendszerváltást követő évek változásait is, beszélt az adatvédelem jelenlegi helyzetéről és vázolta a jövő kihívásait, ennek keretében bővebben kitért a drón technika adatvédelmi aspektusaira is.

A továbbképzésen előadást tartott – többek között – dr. Révész Balázs, a NAIH vizsgálati főosztály vezetője, dr. Pataki Gábor a Magyar Adatvédelmi és Adatbiztonsági Egyesület elnöke és dr. Ujfaludi Zoltán alezredes, a HM Hatósági Hivatal Szakirányítási Igazgatóság megbízott igazgatója is.

1595981472

Fotó: a szerző felvételei