Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kobaniban a Szíriai Szabad Hadsereg katonái

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 30. 12:46

A török határnál lévő szíriai Kobaniba érkezett a Szíriai Szabad Hadsereg mintegy 50 harcosa, hogy csatlakozzon azokhoz a kurd erőkhöz, amelyek védik a várost az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől – közölték október 29-én szíriai aktivisták és kurd tisztségviselők.

Az 50 harcos nyolc gépjárművel – az IÁ kezén lévő szíriai területeket megkerülve, Törökországon keresztül – Mursitpinar török városnál lépett be Szíriába az éjszaka – tették hozzá.

A Szíriai Szabad Hadsereg a Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntéséért küzdő mérsékeltebb felkelők ernyőszervezete, amely Törökország támogatását élvezi.

Török tisztségviselők néhány órával korábban közölték, hogy Törökországon keresztül Kobaniba tartanak iraki kurd fegyveresek is. A kurd erők két tisztje megerősítette, hogy mintegy 150 harcos tart az ostromlott városba. Ők még nem lépték át a szíriai határt, de Kobaniba érkezésük szerdán várható.

Egy nehézfegyverekkel felfegyverkezett másik kurd kontingens is Kobaniba tart, szerda reggel Habur határvárosnál léptek be Törökországba Irakból – jelentette az AFP tudósítója a helyszínről.

Egy török tisztségviselő szerint a már Kobani közelében lévő 150 fős csoport megvárja majd a később érkező, harckocsi-elhárító, páncéltörő fegyverekkel is felszerelt egységet, és együtt lépnek majd be Szíriába.

A török kormány a múlt héten amerikai nyomásra engedélyezte, hogy az iraki kurd autonóm területről érkező 150 kurd harcos áthaladjon a területén. Azt viszont határozottan elutasítja Ankara, hogy katonai segítséget nyújtson a Kobanit védelmező kurdoknak, ugyanis attól tart, hogy ezzel Bassár el-Aszad rendszerét, illetve a Törökország keleti részének elszakadásáért 1984 óta küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit támogatná.

Ahmet Davutoglu török kormányfő a BBC brit tévének nyilatkozva kedden kijelentette: nem várható el Törökországtól, hogy szárazföldi csapatokat küldjön az ostromlott Kobaniba, miközben a nyugati országok sem tesznek hasonlóképpen. Csak az iraki kurd harcosok és a mérsékeltnek számító szíriai ellenzék mentheti meg a várost – mondta.