Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Másfél hónap a „fehér pokolban”

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. április 21. 12:21

Az IMET (International Military Education and Training) program a világ számos országának – köztük Magyarországnak is – lehetőséget ad arra, hogy tisztjeik és altisztjeik különböző alap- és haladó tanfolyamokon, szakmai képzéseken vehessenek részt az Egyesült Államokban. Ennek keretében téli hegyi vezetői tanfolyamon vett részt K. Krisztián zászlós, az 5./24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj felderítőszázadának vezénylőzászlósa az Egyesült Államok tengerészgyalogságának Hegyi Hadviselési Kiképző Központjában, Bridgeport, California bázison.

A másfél hónapos tanfolyam célja az volt, hogy felkészítse a résztvevőket a téli hegyi vezetői tevékenységek ellátására. A képesség megszerzésével és elsajátításával a katonák alkalmassá váltak arra, hogy hideg időjárási viszonyok és magashegyi körülmények között különböző alegységeket vezessenek, és segítsék a parancsnokokat a döntéshozatal során.

1595970649
Fegyverbelövés magashegyi körülmények között

A megszerzett tudás és tapasztalat birtokában hatékonyan képesek segíteni az állomány felkészítését a hasonló körülmények között tervezett feladatok végrehajtására. Az elméleti oktatás több területet érintett: a hegyi vezetői feladatok, egészségügyi, túlélési, harcászati ismeretek mellett még sok egyéb olyan dolgot tanultak meg a résztvevők, amelyek szorosan kapcsolódnak a hideg időjárási körülményekhez és a magashegyi hadviseléshez.

Az alapvető síoktatástól a lavinamentésig meglehetősen sokrétű volt a kiképzés. Mindamellett, hogy a tanulóknak el kellett sajátítaniuk azt az életmódot, amely a mostoha körülmények között a túlélést jelentheti, a magashegyi harcászat alapjaival is meg kellett ismerkedniük. A különböző modulokból álló tanfolyam során több vizsgán is bizonyítani kellett az alkalmasságot, amelyeknek fizikai erőnléti felmérés és a sívizsga is része volt.

1595970650
Egy kis pihenő…

A záró vizsgagyakorlaton komplex harcászati tevékenységet hajtottak végre a katonák, amely járőrtevékenységből, felderítésből, lesállás végrehajtásából és elfoglalásából, valamint éleslövészetből állt.

„Szerencsésnek érzem magam, hogy részt vehettem egy ilyen típusú kiképzésen és sikeresen el is végeztem. A tengerészgyalogosok mind segítőkészek és nagyon motiváltak voltak. Sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam a másfél hónap alatt. Tény, hogy vannak nehéz pillanatai a kiképzésnek, és a nehéz, 40 kilogrammos hátizsák, a hideg, a hegy nem könnyíti meg a tanulók dolgát, de megtanít minket kitágítani önmagunk határait, és rájövünk például arra is, hogy hóban, bőven nulla fok alatti hőmérsékleten aludni akár kényelmes is lehet a megfelelő körülmények biztosításával" − mondta hazaérkezését követően a vezénylőzászlós.

1595970650
A kemény tanfolyam másfél hónapig tartott