Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Másfélmillió ló pusztult el az első világháborúban

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 18. 16:34

Az első világháborúban hősi halált halt huszárokra és elpusztult lovaikra emlékeztek a kiskunhalasi iskolák és társadalmi szervezetek a napokban. A Lovas laktanya huszárló szobránál szervezett megemlékezést a Pásztortűz Egyesület rendezte.

1596002519

Dr. Balla Tibor alezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa emlékbeszédében a huszár alakulatok vesztességeiről szólt. Hangsúlyozta: egy már kevésbé korszerű fegyvernemmel is lehetett sikerrel küzdeni a háborúban, de a véráldozat hatalmas volt.

A rendezvény a városi könyvtárban folytatódott, ahol Végső István, a Pásztortűz egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Balla alezredes a „Magyar huszárok az első világháborúban" címmel tartott előadást. Szó esett a dualizmus kori huszár alakulatok történetéről, fegyverzetéről és kiképzésükről. Beszélt a Nagy Háború huszár ütközeteiről, amelyekben a veszteségek hatalmasak voltak. Az alezredes egyebek mellett elmondta: az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege körülbelül másfélmillió lovat vesztett az első világháborúban.

1596002519