Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús vadászpilótákra emlékezett a bázis

Szöveg: honvedelem.hu / mh59.hu |  2013. június 1. 11:45

Május 25-én, immáron 8. alkalommal rendezték meg Jakabszállás repülőterén a Puma – Dongó Emlék Csillagtúrát. A nagyszabású rendezvényre rekordszámú, 44 repülőgép regisztrált, akik előre meghatározott útvonalakon repültek a II. világháborús vadászpilóták emlékére, méltó emléket állítva ezáltal a magyar légteret egykoron védő pilótáknak.

E napon összekapcsolódott a jelen és a múlt, beszélgetések, múltidézés, rég nem látott ismerősök találkoztak, összekötötte őket a közös hivatás és hobbi: a repülés, a repülőgépek szeretete, légierőnk nagyjainak tisztelete. Díszvendégként tiszteletüket tették Jakabszálláson a MKHL 101. Puma vadászrepülő ezred veteránjai – vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes és Frankó Endre nyugállományú őrnagy – is, akik aktív szerepet vállaltak a II. világháborús harci bevetésekben.

1595955049

A Puma – Dongó Emlék Csillagtúra szervezésében idén első alkalommal vett részt a kecskeméti Dongó század, amely egykoron tagjai között tudhatta Magyarország kormányzóhelyettesét, vitéz nagybányai Horthy Istvánt is, aki vadászpilótaként 1942-ben halt hősi halált a keleti fronton.

Az ünnepélyes megnyitóban Ugrik Csaba ezredes, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis újonnan kinevezett parancsnoka köszöntötte a szépszámú vendégsereget. Ezt követően felszólalt a Puma század új parancsnoka, Kálló Sándor őrnagy, illetve a Dongó század parancsnoka, Ványik Attila őrnagy is. A megnyitót Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész reggeli áhítata zárta.

1595955049

Az emléktúra repülőgépei végigrepülték a második világháborúban elesett magyar vadászpilóták egykori állomáshelyeit, illetve az említett települések temetőit, ahol ezen hősök nyugszanak. Első úticélként Kecskeméten le is szálltak a repülőgépek, ahol a pilóták a program részeként részt vehettek egy rövid bázislátogatáson is, bepillantást nyerve az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis életébe. A Puma – Dongó Emlék Csillagtúra repült útvonala a bázislátogatás után folytatódott, a Kecskemétről felszálló gépek többek között Tiszaug felett is átrepültek, ahol az újkori Puma század egykori parancsnoka és az Emlék Csillagtúra elindítója, Hegedűs „Gege" Ernő nyugállományú alezredes nyugszik.

A Puma Emléktúra kitalálásában és elindításában tagadhatatlanul főszerepet vállaló „Gege" életének meghatározó eleme volt a Puma-eszme, melynek részeként fontosnak tartotta, hogy emléket állítson a repülős elődöknek. Gege 2007-ben hagyott itt minket és csatlakozott az égi Puma-kötelékhez, idén ünnepelte volna 60. születésnapját.

Repülésből a délután folyamán sem volt hiány, hiszen az emléktúrán is tiszteletét tevő Nádas Tamás műrepülő világbajnok látványos bemutatóval köszöntötte a vendégeket. A jó hangulatú eseményt a nap során számos kísérő rendezvény is színesítette, többek között modellező egyesületek bemutatói, valamint a kecskeméti Bázis Makettklub installációja is megtekinthető volt.

1595955050