Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ezer Hezbollah-harcos megy Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 1. 13:01

A Hezbollah több ezer harcost küldött Szíriába, hogy Aszad elnök katonáinak oldalán harcoljanak a két éve tartó polgárháborúban. Ezzel a libanoni síita milícia vezére, Haszan Naszrallah mind katonai, mind politikai síkon hatalmas kockázatot vállalt – írta a dpa német hírügynökség közel-keleti tudósítója.

A Libanonból érkezett milicisták a szíriai kormánycsapatokkal együtt küzdenek a közös határ közelében fekvő Kuszeir város elfoglalásáért, valamint Damaszkusz környékén. Míg kezdetben a Hezbollah titokban hozta haza és temette libanoni földbe a fronton elesett „mártír harcosait", az iszlamista szervezet ma már nyíltan hirdeti „fegyverbarátságát" a damaszkuszi szekuláris vezetéssel.

Senki nem tudja pontosan, hány emberét küldte Libanonba Naszrallah.

Laurent Fabius francia külügyminiszter 3-4 ezerre becsüli a milicisták számát. A Szabad Szíriai Hadsereg szóvivője, Málik al-Kurdi ezredes több mint ötezer harcosról beszél. Ezek többsége szerinte jelenleg a Homsz tartományban fekvő Kuszeir város ostromában vesz részt. Egy kisebb létszámú egység pedig a szíriai főváros repülőterének közelében harcol.

Arib ar-Rantiszi, az ammáni Al-Kudsz Politikai Tanulmányok Központjának munkatársa viszont úgy véli, hogy a felkelők és támogatóik „felfújják" a Szíriában harcoló síita milicisták számát, ebben keresve magyarázatot az utóbbi hetekben elszenvedett katonai vereségeikre. Ráadásul a lázadók könnyebben tudnak szunnita önkénteseket toborozni arab országokból az Aszad-rezsim elleni harchoz, ha kidomborítják a síita Hezbollah szerepét a szíriai háborúban.

Hogy összesen hány fegyverese van a Hezbollahnak, azt valószínűleg csak Naszrallah, néhány bizalmasa és a teheráni rezsim illetékesei tudják. A becslések 3000 és 20 000 közötti számokat emlegetnek, jóllehet a milícia magvát valószínűleg csupán néhány száz fő alkotja. A fennmaradó hányadot tartalékosok teszik ki, akiket rendszeresen behívnak kiképzésre. Ez utóbbi rendkívül keménynek számít; a milícia tartalékosai között felsőfokú végzettségű férfiak is vannak, akik civilben orvosként vagy mérnökként dolgoznak.

A jelenleg elérhető információk szerint az Irán által felfegyverzett Hezbollah a készleteiből még nem szállított nehézfegyvereket Szíriába. Mi több: Izrael az utóbbi hónapokban három ízben bombázott szíriai célpontokat azzal a szándékkal, hogy megakadályozza korszerű iráni fegyverek eljutását – Szírián keresztül – a Hezbollahhoz. Nem egyértelműen bizonyított, vajon a damaszkuszi rezsim már a szíriai felkelés kitörése előtt adott-e át orosz gyártmányú Scud rakétákat a síita milíciának.

A Hezbollah, amely legutóbb az Izraellel vívott 2006-os háborúban vetette be arzenálját, páncéltörő fegyverekkel és különböző hatótávolságú rakétákkal is rendelkezik. Utóbbiakon belül a súlypontot Katyusa rakéták jelentik, amelyek csak Izrael gyéren lakott északi területét képesek elérni.

Ám a síita milícia a hírek szerint néhány tucat Zelzal-2 rakétát is kapott Irántól: ezek hatótávolsága mintegy 100 kilométer. A damaszkuszi rezsim teljes összeomlása esetén a Hezbollah – csakúgy, mint szélsőséges szunnita csoportok – nyilván megpróbálná megkaparintani a szíriai hadsereg megmaradt fegyverkészleteit.

Csakhogy a szíriai háború kimenetele még távolról sem dőlt el.

Naszrallah számára viszont – szombaton mondott televíziós beszéde óta – nincs többé visszaút. Hívei előtt ugyanis kijelentette: az Izraellel szembeni ellenállás libanoni hátországát Aszad elnök biztosítja. Ezért pedig a Hezbollahnak kötelessége „felelősséget viselni és áldozatot vállalni" a damaszkuszi rezsim fennmaradásáért.

Ez azonban sokba fog kerülni. Hírek szerint több mint száz Hezbollah-harcos esett már el Szíriában. Ráadásul nem minden libanoni síita van meggyőződve a szíriai polgárháborúban való részvétel ésszerűségéről, különösen amiatt, hogy a háború kiélezte a libanoni szunnita és síita közösség közötti feszültséget is.

A múlt vasárnap Bejrút elővárosában becsapódott két rakéta olyan negyedet talált el, amelyben főleg Hezbollah-hívek laknak. A támadás feltehetőleg csupán a kezdet volt. Lázadók egy új videofelvételen azzal fenyegették meg a síita milíciát, hogy további rakétákat fognak kilőni a libanoni fővárosra.