Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Matasz: tartalékos rendszer a haza szolgálatában

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. március 7. 8:21

Két napos, kibővített és kihelyezett elnökségi ülést tartott a napokban a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz), Szekszárdon.

1599199516
Tekintettel a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program aktuális feladataira, valamint az Önkéntes Tartalékos Rendszer további fejlesztésének, bővítésének fontosságára, Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a szövetség elnöke mindenképpen aktuálisnak tartotta a két napos összejövetelt. Ennek során a meghívottak megtekintették az MH 54. Veszprém Radarezred 2. Gerinc Radar Mérőpontját Medinán, valamint áttekintették a térség önkéntes tartalékosokkal kapcsolatos helyzetét. Mivel a cél az, hogy a magyar haderő 2026-ra mintegy 20 ezer tartalékossal rendelkezzen, igen lényeges a rendszer hatékony működése, melyen belül nagy hangsúly tevődik a megfelelő kommunikációra, illetve az állomány kiképzésére is.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben mindössze tizenhét tartalékosa volt a Magyar Honvédségnek, és az azóta tartalékosként szolgálók közül nagyon sokan a Matasz ajánlásával kerültek be a rendszerbe – vagy éppen a szövetség tagjai. Hozzátette: a tartalékos katona „duplán" szolgálja a hazát, mert civil munkája mellett katonaként is rendelkezésre áll.

1599199516
Az elnökségi ülésen előadást tartott többek között dr. Molnár Ferenc ezredes, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője. Tájékoztatta a jelenlévőket a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program aktuális helyzetéről, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokság új struktúrájáról is.

Az elnökség tagjai a két nap során képet kaptak továbbá a Honvédelmi Sportszövetség tevékenységéről, valamint a Honvéd Kadét Programról is.

Fotó: a szerző felvételei