Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mátyás, a gyűlölt király

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. április 16. 18:17

Író-olvasó találkozót tartott a nagysikerű Hunyadi-regénysorozat szerzője, Bán János (írói nevén: Bán Mór) a napokban Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban.

1596030611

Bán János főállású újságíró a Hunyadi-ciklust 2008-ban indította útjára, azelőtt sci-fi és fantasy regényeket írt.
„A magyar történelem annyira gazdag, hogy bármelyik korszakával érdemes foglalkozni. Az elmúlt évtizedekben nekünk, magyaroknak a negatívum jutott a saját történelmünkből. Végtelen vehemens módon próbálták azt bebizonyítani, hogy a magyar történelem tele van szörnyűségekkel, holott ez nem igaz. Úgy éreztem, hogy egy nemzet történelme nem csak a bűnökről és a vezeklésről szól. Nem lehet kiegyensúlyozottan a múltat látni sem a jövőt építeni anélkül, hogy ezt ne tennénk helyre. A Hunyadiak kora pontosan egy olyan dicsőséges korszak, amiben a bukás eleme is megjelenik. Ez egy három generációs nagy családtörténet, amiben minden benne van, ami a magyar történelemre általánosan jellemző, tanulságaival és áthallásaival együtt: a felemelkedés, a reneszánsz fénykor, a fekete sereg által uralt kelet-európai térség, a széthúzás, az árulás és a bukás" – mondta el az író-olvasó találkozón.

1596030612

Az írótól megtudhattuk, hogy eleinte Corvin Jánosról, Hunyadi Mátyás törtvénytelen fiáról szeretett volna regényt írni: „Nagyon érdekelt, hogy miért nem tudott érvényesülni egy, a magyar történelemben jó esélyekkel induló örökös. Nem tudott élni a támogatással és a lehetőségekkel, mindenki ellene fordult. Beleszületett egy hihetetlenül nehéz örökségbe és elbukott mindaz, amit Mátyás király felépített. Elkezdtem gyűjteni az anyagokat Corvin János életéről, és azzal kellett szembesülnöm, hogy érthetetlen a történet. Mátyás király uralkodása alatt kellett a választ keresnem" – fogalmazott a szerző, hozzátéve: a Hunyadi Jánosról kialakított heroikus, hősi képünket egyetlen egy szőrös szívű történész sem tudná megcáfolni. Egyszerű katonaember volt, és egy hős. Mátyás királlyal ellentétben. Az „igazságos, szeretett király" borzasztó messze van attól, amilyennek a kortársai megélték. Magyar uralkodót, nem gyűlöltek még ennyire a saját alattvalói. Nem véletlen, hogy fellázadtak ellene a rokonai – hangsúlyozta Bán János.

1596030612

Ezek után az író elmesélte, hogy milyen módszerrel dolgozta fel a Hunyadi család nevezetes tagjainak életét és, hogy milyen falakba ütközhet egy író a több évig tartó kutatómunka során.


Fotó: a szerző felvételei