Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meg kell becsülni a fegyveres testületek munkáját

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Ruzsa István |  2020. január 17. 16:02

A fegyveres testületek hivatásos állományára vonatkozó juttatásokról tartott sajtótájékoztatót Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, január 17-én, pénteken, a Belügyminisztérium márványtermében.

1596075103

Kontrát Károly emlékeztetett: a kormány megtárgyalta a Nemzetbiztonsági Kabinetnek azon javaslatait, amelyek a fegyveres testületeknél, fegyveres szolgálatot teljesítő állomány juttatásaira vonatkoznak. Ezekről 2019. december 27-én adott tájékoztatást Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Kontrát Károly tájékoztatást adott a rendőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás hivatásos állományát érintő változásokról és a jövőbeni tervekről.

1596075103

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy a kormány felhatalmazta a honvédelmi minisztert, hogy rendeletben hozza létre a kiegészítő juttatás intézményét. A már aláírt miniszteri rendelet szerint, 2020. január 1-től a hivatásos és szerződéses állomány minden tagja kiegészítő juttatásra jogosult, amelynek mértéke átlagosan 10 százalék.

A 2015-ben indult életpályamodell eredményeként 2019-ig átlagosan 50 százalékos béremelésben részesültek a magyar hivatásos és szerződéses katonák. A mostani, átlagosan 10 százalékos emelés hűen tükrözi a kormány szándékát, amely nem más, mint a katonák áldozatos munkájának elismerése és megbecsülése.

1596075104

Mint elmondta, a kormány 2018-ban döntött arról, hogy egy új honvédelmi alkalmazotti jogállást vezet be. Az ő illetményük négy év alatt minimum 35 százalékkal kell, hogy emelkedjen. Ezen túlmenően minden honvédelmi alkalmazottnak lehetősége van arra, hogy honvédelmi illetménykiegészítést kapjon, amelynek összege – besorolástól függően – havonta 51 ezer és 96 ezer forint közötti többletjuttatás eredményezhet. Eddig, az érintett állomány mintegy háromnegyede teljesítette azokat a feltételeket, melynek eredményeként jogosultak erre a juttatásra.

Az első 20 százalékos emelés már 2019-ben folyósításra került. A 2020-ban esedékes 5 százalékos emelés eredményeként a honvédelmi alkalmazottak illetménye átlagosan tizenkettőezer forinttal emelkedik.  

1596075104

Németh Szilárd szólt a kormány által létrehozott új elismerési rendszerről. Az úgynevezett „fegyverpénz" 2019 decemberében bruttó ötszázezer forint juttatást jelentett azoknak, akik ebben a határozatban megjelentek. Hamarosan döntés születhet azzal kapcsolatban is, hogy ennek az állománynak a munkáját a kormány háromévente „plusz juttatással" is elismeri.

Az illetményemelésnek egyértelműen az a célja, hogy azt az életpályamodellt, amelyet a rendvédelmi szerveknél és a fegyveres testületeknél egyenruhás szolgálatot vállalók számára dolgoztak ki, még erősebbé és még stabilabbá tegye, valamint elismerje azt a szolgálatot, amelyet a katonák az esküjükben fogadottak szerint nap, mint nap teljesítenek – mondta végezetül Németh Szilárd.

A sajtótájékoztatón – mások mellett – részt vett Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

1596075104