Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig komoly az albán forrongás

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 29. 19:30

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

„Még mindig komoly az albán forrongás. Az angol kormány még mindig ellenzi, hogy nemzetközi csapatokat küldjenek Albániába." – írja a Népszava. Albánia fővárosában általános fejetlenség uralkodik. Egy olaszhajó tele van menekültekkel, Olaszországba indul.

A Pesti Napló szerint: „A nagyhatalmak nem idegenkednek attól a gondolattól, hogy a Skutariban állomásozó nemzetközi csapatok egy részét leküldjék Valonába. Oroszország és Anglia csak a beleegyezésüket adták ehhez a tervhez, de katonaságot nem küldenek." Oroszország már eredetileg is csak hozzájárult a Skutari megszállásához, de csapatokat nem bocsátott rendelkezésére a nemzetközi bizottságnak. Angliának a különítménye tehát Skutariban marad.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595972774

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle