Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megálmodta, megalkotta – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. szeptember 14. 14:29

„Eddig ágyú és tüzérség döntött a csatában, ezentúl a repülőgép veszi át a vezető szerepet. Egyszóval, a népek nemcsak szárazföldön és vízen, hanem levegőben is fognak egymásra rontani, s a hadjáratok sorsa és sikere nem annyira az ágyúk és bakák, mint inkább a repülőgépek számától, nagyságától s ügyes vezényletétől fog függeni.” (Martin Lajos, az 1800-as évek végén)

1596019828
Martin Lajos 1827. augusztus 30-án látta meg a napvilágot a mai Budapesten; a szülők tizenkét gyermeke közül ő volt a hetedik. A budai katolikus gimnázium elvégzése után a budapesti egyetemen tanult, két évet a bölcsészkaron, majd két évet a műegyetem mérnöki karán. 1848-ban tanulmányait félbeszakította és beállt katonának Mészáros Lázár altábornagy seregébe, ahol a tüzérséghez osztották be. Az 1848-49-es hideg telet honvédatillában vészelte át, s ez maradandó egészségkárosodással járt. Mivel frontszolgálatra alkalmatlanná vált, ezért beosztották a tüzér főparancsnokságra, ahol találkozott a röppentyűsökkel, majd hadi rakétákkal kezdett foglalkozni.

A világosi fegyverletétel után hazatért a szülői házba, ahol a hatóságok elfogták. Börtönbe vetették, ám három hét után besorozták az osztrák seregbe és Nápolyba került, az utász (műszaki) iskolába. Az egyik parancsnoka itt kapta rajta azon, hogy a növendékek számtani feladatait ő dolgozza ki és előadást is tart nekik. Tehetségét felismerve a hadmérnöki akadémiára helyezték át, s hadnagyi, majd főhadnagyi rendfokozatot kapott. 1855-ben már a mértan, a géptan és az építészettan tanára volt. 1856-ban dolgozta ki találmányát, a hadászati célú forgó röppentyűt (rakétát). Tehetségének köszönhetően a kormányozható léghajóval foglalkozó kutatócsoport vezetője lett, a léggömbkísérletek irányítójaként dolgozott.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án, pénteken megjelenő számában.