Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezések a magyar honvédelem napja alkalmából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 21. 6:02

Május 21., a magyar honvédelem napja alkalmából a Magyar Honvédség minden alakulatánál és katonai szervezeténél ünnepi állománygyűléseket, megemlékezéseket rendeztek. Folyamatosan frissülő összeállításunkban e rendezvényekről tudósítunk.

Kiskunhalas

A magyar honvédelem napja alkalmából a Bács-Kiskun megyei városban hagyományosan, immár 14. alkalommal a Gábor Áron emlékműnél emlékeztek meg a budai Vár visszafoglalásáról. Az emlékművet 2001-ben állította a 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred a város önkormányzatának támogatásával. Az emlékmű gondozását, karbantartását a közeli Felsővárosi Általános Iskola Diák Önkormányzata 14 évvel ezelőtt vállalta fel.

Az ünnepségen az iskola diákjai emlékműsorral tisztelegtek a hősök emléke előtt.
A rendezvényen képviseltette magát a városi önkormányzat, a fegyveres és rendvédelmi szervek, valamint a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület is. Mészáros Imre, az iskola igazgatóhelyettese ünnepi beszédében kiemelte a hazaszeretetet, a hazáért való önfeláldozást.

A megemlékezés koszorúk és az emlékezés virágainak elhelyezésével zárult.

1595994078


Szöveg: Madarász László nyugállományú alezredes
Fotó: Kiss István nyugállományú alezredes


* * *



Székesfehérvár

„Május 21-e, az emlékezés, a hazát hősiesen védelmező elődök előtti tisztelgés ünnepi alkalma. A magyar honvédelem napjáról − elődeink honvédő harcaira, szabadság küzdelmeire emlékezve − nem szabad megfeledkeznünk. Hazánkban 1920 óta többféle módon is sor került a fegyveres erők tagjai ünneplésére, mely megerősíti, hogy jelentős szereplői vagyunk a magyar társadalomnak. Olyan jól szervezett, hierarchikus rendszer szereplői, melyre számít és igényli a magyar lakosság. Ezt a bizalmat kiérdemeltük, de továbbra is teljesítenünk kell úgy hazai, mint nemzetközi környezetben. Ez az a nap, amikor mi is újra és újra párhuzamot vonunk arról, hogy mit is jelent számunkra a honvédség, a honvédelem" – mondta el többek közt Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka az alakulat honvédelem napi állománygyűlésén.

„Hűség, becsület, haza. Olyan örök érvényű fogalmak, melyek mélyen belénk ivódtak, »vérünkké váltak«, amikor letettük a katonai esküt. Legyünk büszkék erre az érzésre, legyünk büszkék az egyenruhánkra, arra, hogy magyar katonák vagyunk" − tette hozzá a parancsnok, megemlékezve az alakulat névadója, Nagysándor József honvédtábornok Buda visszavívásában betöltött jelentős szerepéről is.

Benda ezredes szólt továbbá a családtól távol szolgálatot teljesítő missziós állomány példaértékű jelenlétéről, akik nap mint nap nemzetközi elismerést vívnak ki a 43-as ezrednek, a Magyar Honvédségnek és ezzel együtt Magyarországnak is.

Az ünnepi állománygyűlés végén a parancsnok elismeréseket adott át.

1595994079

Szöveg: Mátyás Andrea
Fotó: Bödő Viktória


* * *



Budapest

Soroksári úti objektumában tartotta meg honvédelem napi állománygyűlését az MH Logisztikai Központ. A rendezvényen részt vett dr. Pohl Árpád ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézet igazgatója, Horváth Tibor ezredes a HVK Logisztikai Csoportfőnökség képviseletében, dr. Keszthelyi Gyula, a Katonai Logisztikai Egyesület elnöke, dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke, Fábián Zoltán, a Szily Kálmán Szakközépiskola igazgatója, továbbá a társ fegyveres és rendvédelmi szervek képviselői.

Dr. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi docense ünnepi beszédében felelevenítette Buda visszafoglalását. Az ünnepi megemlékezést követően elismeréseket adtak át. A rendezvényt a Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai zárták. Műsorukban versekkel, zenével és tánccal fejezték ki, hogy mit jelent számukra a szabadságharc és a honvédelem.

1595994079

Szöveg: Szendyné Horváth Julianna őrnagy
Fotó: Borsányi Katalin


* * *



Budapest

1849. május 21-én véget ért Budavár ostroma, a Görgey Artúr vezette honvéd hadsereg ezen a napon foglalta vissza az ország ősi fővárosát. E jeles eseményre emlékezve május 20-án, a magyar honvédelem napja alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon.

Szőke Enikő Ágnes zászlós, a Katonai Igazgatási Osztály beosztott altisztje ünnepi beszédében felidézte a budai Vár ostromának fontosabb eseményeit. Elmondta: az 1848−49-es forradalom és szabadságharc időszakában az egész világ Magyarországra figyelt a több mint másfél évig tartó  küzdelem során.
„A fellángoló hazafiság, a nemzet iránti elkötelezettség a legfőbb pillanatokban is bámulatra méltó egységbe kovácsolta hazánk fiait. Elődeink honvédő harcára, szabadságküzdelmére emlékezve nem szabad megfeledkeznünk egy fontos tanulságról: akármilyen jól képzett hadereje volt is bármely kornak, a hazájának védelmére kelt nép elszántsága, vitézsége csak nagyon ritkán volt nélkülözhető" − mondta.

Az ünnepi állománygyűlésen kinevezéseket, előléptetéseket és elismeréseket is átadott Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, majd Szabó József ezredes az MH Szociálpolitikai Közalapítvány Kuratóriumának elnökeként a Magyar Honvédség gondoskodási körébe tartozók érdekében huzamos időn keresztül végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként, valamint a közalapítvány megalakulásának 25. évfordulója alkalmából emléklapokat és emlékplaketteket adott át.

1595994079

Szöveg és kép: Ifju Tímea főhadnagy


* * *



Budapest

A honvédelem napja alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést az MH Kiképzési és Doktrinális Központnál (MH KDK). Dániel Győző zászlós, az alakulat vezénylőzászlósa ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Ez a nap kiemelkedő jelentőséggel bír a honvédség életében, hiszen május 21-e minden katona és a honvédelem ügyét szívén viselő magyar állampolgár ünnepe. Ezért nemcsak a Buda váránál küzdött 30 ezer magyar katona küzdelmére emlékezünk, hanem mindazokra, akik a magyar történelem századai során példát adtak hazaszeretetből, önfeláldozásból, hősiességből, és akik egyenruhában helytálltak vagy napjainkban helytállnak Magyarország és a nemzet szabadságának védelmezésében".

Az állománygyűlésen Imre István ezredes, az MH KDK megbízott törzsfőnöke elismeréseket adott át, megköszönve elsősorban az elismerésben részesültek, de az egész állomány odaadó munkáját.

1595994079



Szöveg: Varga Bernadett zászlós
Fotó: Durucz Hajnalka főhadnagy


* * *

Budapest
Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg Budavár bevételének 164. évfordulójáról, a honvédelem napjáról.
A sportcsarnokban megrendezett ünnepség az elöljáró fogadásával, majd a történelmi zászlók behozatalával kezdődött. A Himnusz után Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színművész szavalta el Petőfi Sándor A honvéd című versét. Ezt követően ünnepi beszédében dr. Süli Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa rendhagyó módon egy olyan katonadinasztia tagjainak 1848−49-es tevékenységét elevenítette fel, akik nem a magyar hadsereg kötelékében, hanem az ellenséges oldalon harcoltak. Az őrnagy Heinrich Hentzi vezérőrnagy, a Budát védő császári csapatok parancsnokának és családjának tragikus sorsáról mesélt.

Az ünnepi beszéd után Piros Ottó ezredes, a dandár megbízott parancsnoka elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végzett katonáknak és közalkalmazottaknak. Végül a legnagyobb taps Pálinkás László főtörzsőrmester, az MH Központi Zenekar zenésze előadásának szólt; hiszen a Hazám, hazám, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriája méltó zárása volt az ünnepségnek.

1595994080

Szöveg: Honéczy Júlia
Fotó: Szabó Lajos zászlós

* * *


Várpalota

„Katonák között dolgozva érthetjük meg: valóban elkötelezettek vagyunk hivatásunk iránt.
Eskünkben nemcsak szlogen az életem árán is megvédem kifejezés" – hangsúlyozta
Oszlánszki Béla alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) parancsnokhelyettese a honvédelem napja alkalmából a Thury-várban megtartott ünnepségen május
20-án.
A katonák és az MH BHK munkáját méltatta Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere is,
aki az elismerés jeleként az önkormányzat díszoklevelét adta át Oszlánszki Béla
alezredesnek. Az ünnepi állománygyűlés a sepsibükszádi rezesbanda műsorával zárult, akik a
Honvédség és Társadalom Baráti Kör várpalotai csoportjának közreműködésével érkeztek
Magyarországra.
Ide kapcsolódó hír, hogy a várpalotai alakulat parancsnokát, Vokla János alezredest
ezredessé léptették elő a Stefánia-palotában.

1595994080

Kép és szöveg: Szabó Péter Dániel

* * *

Győr

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred ünnepi állománygyűléssel emlékezett Buda ostromára, mely az 1848−49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként a támadó magyar erők győzelmével ért véget. Dr. Szrága Milán főhadnagy, az ezred jogi és igazgatási főnöke felidézte az 1849. májusi eseményeket: „Büszkeséggel mondhatjuk, hogy az 1848−49-es szabadságharcban a honvédsereg világraszóló példáját adta annak az áldozatkészségnek, amelyet mindenkor és mindenhol csak a hont, a hazájukat védő hadseregek tudtak megtenni. Példát adtak elszántságból, önfeláldozásból, bajtársiasságból, de mindenekelőtt hazaszeretetből." Hozzátette: „az 1848−49-es hősök kötelességtudata és hazaszeretete követendő példa kell, hogy legyen számunkra, mai katonák számára. Ezredünk jelszava, a Fortitudini is azt az elvárást fogalmazza meg, hogy – legyen szó árvízről, egyéb katasztrófahelyzetről, külföldi misszióról vagy békeidőről – becsülettel, bátorsággal helyt kell állnunk, és minden körülmények között öregbítenünk hazánk hírnevét. E nap rólunk, katonákról szól, akik nemcsak itthon, hanem családjuktól távol, a külföldi missziókban is teljesítik kötelességüket, és legjobb tudásuk szerint végezik feladataikat."

Az ünnepség Magyarország honvédelmi minisztere és a Honvéd Vezérkar főnök köszöntőlevelének ismertetésével folytatódott, majd az emlékező sorok után elismerések átadására került sor. Ezt követően Kovács Ferenc ezredes gratulált az érintetteknek. „A katonák társadalmi elismerése egyre nagyobb akár országos tekintetben, akár szűkebb régiónkban, Győr városában. A lakosság tudja, hogy bármikor számíthat a Magyar Honvédségre, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáira. Honvédeink nemcsak a folyamatos helytállással vívják ki a társadalom és elöljáróink elismerését, hanem kiemelkedő szakmai munkájukkal is, amit a jövőben is elvárok önöktől" – hangsúlyozta az alakulat parancsnoka.

1595994080

Szöveg és fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados

* * *


Debrecen, Hódmezővásárhely


Debrecen főterén és Hódmezővásárhelyen is ünnepi sorakozóval emlékeztek a bocskais katonák Budavár visszafoglalásának 166. évfordulójára a honvédelem napja alkalmából.
Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere ünnepi beszédében felidézte a nagy magyar hadvezéreket és a Magyar Honvédség jelentőségét hangsúlyozta. „Úgy vélem, hogy nekünk, civileknek az a feladatunk, hogy elismerjük a múlt és jelen katonáinak teljesítményét." Az alpolgármester beszédét Kölcsey egyik idézetével zárta: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak Hagyd örökül, ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT."
Az ünnepségen Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elismeréseket adott át.

Az ünnepi állománygyűlést követően Nyílt Napra várták az érdeklődőket a Kossuth Laktanyában. Aki ellátogatott ide, a Bocskai-dandár és a katasztrófavédelmi szervezetek képességeinek, technikai eszközeinek bemutatóját tekinthette meg.

1595994080

A dandár hódmezővásárhelyi helyőrségében is ünnepséget tartottak ezen a napon. A honvédség történelmi jelentőségű tettéről, neves és névtelen hőseiről Hazadi János őrnagy, a Társadalmi kapcsolatok alosztály vezetője emlékezett meg beszédében. „A Honvédelem Napja minden évben egy fényes haditettre, Buda 1849. évi visszafoglalására emlékeztet. (…) Május 21-én, a Honvédelem Napján hiba lenne csak Budavár ostromára és bevételére, a tavaszi hadjáratra, vagy akár csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadi eseményeire emlékezni. Ezen a napon kötelességünk a magyar hadtörténelem minden neves és névtelen, helytállást tanúsító katonájára emlékezni."

A hagyományokhoz híven, elismerések átadására is sor került az ünnepségen, amelyeket Huszár Ferenc alezredes, törzsfőnök-helyettes adott át.
A nap programját színesítette dr. Pálfi György előadása híres magyar feltalálókról, tudósokról. Ezzel egy időben nyílt meg a Délalföldi Feltalálók és Újítók Regionális Egyesületének kiállítása Magyarországi tudósok, felfedezők, feltalálók a világ fejlődésének élvonalában címmel, amelyet az egyesület elnöke, Török József és dr. Pálfi György alelnök állított össze.

1595994080

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy
Fotó: Budai Anna, Szalka Miklós őrvezető