Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megerősített eskü

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. november 2. 16:16

Csaknem ezernégyszáz önkéntes műveleti tartalékos katona tett esküt Tatán, Debrecenben és Budapesten, október elején. Velük együtt immár négyezer önkéntes tartalékossal rendelkezik a Magyar Honvédség. Az önkéntes tartalékos rendszer létrehozásának szükségességéről, a rendszer működéséről dr. Benkő Tibor vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét kérdeztük.

1595943954
Mi indokolta az önkéntes tartalékos rendszer létrehozását?

Elsőként érdemes tisztázni néhány, a tartalékos szolgálattal összefüggő fogalmat. Kétféle tartalékos rendszer létezik: a hadkötelezettség, valamint az önkéntesség elve alapján teljesített tartalékos szolgálat. Előbbi azt jelenti, hogy megelőző védelmi helyzetben, illetve a békétől eltérő időszakban minden magyar állampolgárnak – elsősorban természetesen a férfiaknak – kötelessége a haza védelmében való részvétel, s arra szükség esetén behívható. Az önkéntesség alapján vállalt tartalékos szolgálat az elnevezéséből is adódóan azt jelenti, hogy valaki saját elhatározásából már békeidőszakban is úgy dönt, hogy részt vesz az ország védelmében, az arra való felkészülésben.

Az elmúlt két évtized során a Magyar Honvédség tömeghadseregből a kor követelményeinek megfelelő létszámú, képességorientált haderővé vált. Az átalakulás viszont folyamatos létszámcsökkentést, és sajnos egyes képességek, köztük az aktív, tartalékos rendszer elvesztését is jelentette. Sorra szűntek meg a tartalékosok nyilvántartásával, behívásával, folyamatos kiképzésével, továbbképzésével foglalkozó szervezetek és tevékenységek. Noha a hadkötelezettség alapján behívható tartalékosok – korosztály szerint – ma is szerepelnek az állami népesség-nyilvántartásban, az ő behívásuk adott esetben igen komplikált és hosszadalmas lenne.

(Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin november 9-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!)