Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a felkészülés a Vigorous Warrior 2017 gyakorlatra

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. február 15. 7:03

Több mint százan gyűltek össze a Vigorous Warrior 2017 elnevezésű gyakorlat fő tervező konferenciáján február 14-én, kedden a fővárosban. A kiképzést, amely a világ legnagyobb egészségügyi gyakorlata szeptemberben rendezik Németországban.

1596027646

Dr. Fazekas László orvos ezredes, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) igazgatója a háromnapos konferencia megnyitóján elmondta: a Német Haderő Egészségügyi Szolgálatának vezetésével a Berlinhez közeli Lehnin gyakorlótéren több mint 20 nemzet részvételével rendezik meg a gyakorlatot. A rendezvény fő célja, hogy gyakorolja és értékelje a szövetség egészségügyi támogatási rendszerének alkalmazhatóságát egy, az 5. cikkely szerinti hadművelet során, beleértve egy lehetséges biológiai-nukleáris eseményre adott egészségügyi választ, a civil-katonai egészségügyi együttműködést és a többnemzeti egészségügyi képességek telepíthetőségét is. A résztvevők demonstrálják majd a többnemzeti katona-egészségügyi megoldások alkalmazhatóságát, tesztelik a NATO KEKK és a szövetség egészségügyi közössége által fejlesztett doktrínákat, illetve elképzeléseket, amelyek tapasztalatokat szolgáltatnak a további kutatásokhoz.

1596027646

Az orvos ezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta azt is, hogy a kiképzést 2011 óta minden második évben megrendezik. Első alkalommal Magyarországon, 2013-ban Németországban, 2015-ben pedig Csehországban tartották egyre növekvő érdeklődés mellett. Idén már előreláthatólag 600-650 résztvevő lesz jelen a gyakorlaton, amelyre nem csak a NATO tagállamai, hanem a partnerországok is meghívást kapnak – tette hozzá. Az idei, kéthetes gyakorlat egyik érdekessége, hogy nem csak katonai, de civil egészségügyi képességeket is bevonnak a feladatokba, és megpróbálják azokat kompatibilissé tenni a NATO rendszerével. Magyarország katonaegészségügyi csapatokkal lesz jelen, amelyek feladatokat látnak el a tábori kórházban, és felállítják majd a mobil biológiai laboratóriumot is.

Dr. Anreas Hölscher dandártábornok, a német hadsereg egészségügyi támogató parancsnokság parancsnokhelyettese, a Vigorous Warrior 2017 elnevezésű gyakorlatot elrendelő parancsnoka megnyitó beszédében rámutatott: több mint százan gyűltek össze a budapesti konferencián, azzal a céllal, hogy megtervezzék a hadgyakorlat részletit. A magyar és külföldi vendégek nagy száma garanciát jelent a gyakorlat sikerére, amely a világ legnagyobb ilyen típusú rendezvénye lesz.

1596027647

Fotó: Tóth László