Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnövekedett katonai gépjárműforgalom az utakon

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 11. 13:58

A Magyar Honvédség felhívja a gépjárművezetők figyelmét a megnövekedett katonai gépjárműforgalomra.

A déli országrész területén a közlekedésben részt vevők gyakran találkozhatnak katonai gép- és harcjárművekkel, katonákat szállító járművekkel. Főleg Csongrád és Bács-Kiskun megyékben lehet számítani megnövekedett forgalomra 06:00-09:00 óra, valamint 18:00-21:00 óra között, de katonai gépjárművek a határvédelmi feladatok függvényében ettől eltérő időpontokban is előfordulhatnak.

A honvédség speciális feladataiból adódóan ezek a járművek méretüknél vagy speciális felépítményüknél fogva korlátozhatják a kilátást a gépjármű sofőrje részéről; a  közel 10 tonnát is elérhetik, emiatt a fékút akár kétszeres hosszúságú is lehet egy személygépkocsihoz képest.
Emiatt megközelítésük fokozott óvatosságot követel.

1596027381

A járművek zárt katonai oszlopban is közlekednek, ami azt jelenti, hogy az oszlop elején és végén megkülönböztető jelzést használó gépjárművek vezetik fel, kísérik, zárják közre ezeket. A zárt katonai oszlopba behajtani, azt megelőzni tilos (KRESZ 42. §) és veszélyes, mert a szembejövő járműforgalom elől nem lehet biztonságosan visszatérni a menetirány szerinti forgalmi sávba. A zárt katonai oszlopban közlekedő gépjárművek között nincs szükség az átlagos követési távolság betartására (KRESZ 27. §2.pont), valamint a sebességük is eltérő lehet (gyorsabb vagy lassabb) az adott útvonalon megengedett legnagyobb sebességhez képest. A járműoszlop nem szakadhat szét, tehát mozgása egyszerre történik. Ennek érdekében útkereszteződésekben, le- és felhajtóknál, útakadályoknál, előzésnél, valamint szűk és beláthatatlan útkanyarulatoknál időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

Fotó: illusztráció