Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megőrzik az ősök emlékét

Szöveg: Gyeginszki Andor hadnagy |  2018. november 2. 9:24

Mindenszentek és halottak napja alkalmából az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái az elhunyt bajtársaikra emlékeztek. Október 30-án Gangler László ezredes, az alakulat parancsnoka beszédet mondott az Alsóvárosi temetőben található, megújult első világháborús katonai parcellánál, másnap a bázis emléktáblájánál hajtották meg fejüket a jelen katonái az elhunyt elődök előtt.

1599195234
Gangler László ezredes a megújult első világháborús hadisíroknál elmondott beszédében rámutatott, hogy száz évvel korábban Pápán katonai kórház működött, ahová a háború galíciai és olaszországi frontjairól érkeztek sebesültek a Monarchia minden nemzetiségéből. Ellátásukhoz, a kórház fenntartásához jelentős mértékben hozzájárultak a pápaiak. A helyiek lehetőséget teremtettek arra is, hogy a pápai hadikórházban elhunyt katonák békében megpihenhessenek földi szolgálatuk után. Az 1914-ben létrehozott katonai temetőben 1917-ben a város lakossága egy emlékkeresztet is emelt.

1599195234

A parancsnok kiemelte: a ma élők feladatul kapták az emlékek megőrzését, és a sírhelyek gondozását. Ennek szellemében az idei év elején sikeres pályázatot nyújtott be a pápai önkormányzat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum első világháborús sírkertek és emlékművek felújítását támogató kiírására, azzal a céllal, hogy az Alsóvárosi temetőben lévő parcella felújítására forrást nyerjen. A munkálatok elkészültek: feltérképezték és felújították a betonmagos, műkő sírköveket, tíz darabot pedig – melyek az elmúlt évtizedek alatt teljesen tönkrementek – újragyártottak. Felújításra szorult az emlékkereszt és kerítése is, a pályázat ennek a munkának az elvégzését is tartalmazta. Az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái rendezték a sírok környezetét, megújult a növényzet és a zöld területek karbantartása is megtörtént. A megemlékezések sora másnap a bázison folytatódott.

Szabó Ferenc százados, evangélikus tábori lelkész a szolgálatteljesítés közben hősi halált haltak és a pápai ejtőernyősök emléktáblájánál elmondott beszédében az életet egy vonattal tett utazáshoz hasonlította és ezen keresztül mutatta be az egymás életében szerepet játszók kapcsolatát.

1599195235

 „Amikor most emlékezünk, tegyük félre egy kicsit a különböző érzéseinket és tapasztalatainkat, annak érdekében, hogy észrevehessük: van bennünk valami közös. Ez pedig a hit, remény és szeretet hármas egysége, mely képessé tesz mindannyiunkat, hogy bízzunk, higgyünk, reménységgel és szeretettel elviseljük mindazt, ami ér bennünket ezen a földön. Hiszen a gondok, problémák, szenvedések tapasztalata ellenére az isteni szeretet átölel bennünket. Ez az isteni szeretet az, ami vigasztalhat és reménnyel éltethet bennünket magunk és előrement szeretteink felől" – mondta

Az ünnepségen Magasy Zsolt alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese elhelyezte az emlékezés koszorúját, majd a jelenlévők egy-egy mécses meggyújtásával tisztelegtek azok előtt, akik már nincsenek köztünk.

1599195235

Fotó: a szerző felvételei