Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújul a Magyar Honvédség légtérvédelmi rendszere

Szöveg: Révész Béla |  2018. december 20. 15:17

Az Airbus céggel kötött szerződést a honvédelmi tárca a Magyar Honvédség korszerű légvédelmi rakétavezetési rendszerének beszerzése kapcsán. A dokumentumot december 20-án írták alá a Honvédelmi Minisztériumban.

1599197550
Újabb fontos állomásához érkezett a haderőfejlesztési program. A légtérvédelmi rendszer megújítása során korszerű légvédelmi rakétavezetési rendszer beszerzéséről döntött a honvédelmi tárca. Az erről szóló szerződést december 20-án írta alá Fodor Péter dandártábornok, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, valamint Martin Deister és Michael Apel, az Airbus képviselői.

1599197550
A tárca tájékoztatása szerint a rendszer célja, hogy a Magyar Honvédség a lehető legrövidebb időn belül megtehesse a szükséges intézkedéseket és lépéseket a kiemelten védett, vagy egyéb fontos objektumokra, illetve az ország lakosságára veszélyt jelentő repülőeszközök (repülőgépek, helikopterek, rakéták, drónok) elleni védelem terén. A légvédelmi rakéta műveleti központ képesség (SAMOC) kompatibilis a hasonlóan fejlett NATO-rendszerközpontokkal, ennek megfelelően gyors, megbízható és egységes információ szolgáltatására képes, a légvédelmi rakéták alkalmazása során pedig pontos és hatékony célrávezetést, illetve nagy találati pontosságú célmegsemmisítést tesz lehetővé.

Az aláíráson elhangzott: az Airbus céggel kötött szerződés lehetőséget teremt arra, hogy a honvédség igényeinek megfelelő, a kor technológiai színvonalát képviselő eszköz kerüljön rendszerbe, biztosítva ezzel Magyarország légvédelmi oltalmazását és a légtér szuverenitását.

1599197551
Fotó: Tóth László