Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megválasztották év katonáit Kecskeméten

Szöveg: Hraskó István |  2016. december 21. 7:11

Átadták az év katonáinak járó elismeréseket a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hagyományos év végi állománygyűlésén.

Az Év katonája címek odaítélése már hagyomány az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Minden évben hét kategóriában a főnökségek és zászlóaljak állítanak jelölteket, közülük a parancsnokság és a vezető állomány választja ki a győzteseket szavazás útján, a főnökök és a zászlóaljparancsnokok jellemzése és indoklása alapján. Az idei díjakat Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke, Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka és egy-egy támogató cég képviselői nyújtották át.

1596024946

Évértékelő beszédében Ugrik tábornok többek között megemlítette: a kecskeméti repülőbázis hajózói az idei évben kétszer hajtottak végre éjszakai repülést. Elmondta: tíz éve érkeztek meg az első Gripenek a repülőbázisra, idén pedig befejeződött a svéd támogatói csoport kecskeméti tevékenysége, munkájukat teljes mértékben átvette a kiképzett magyar állomány.

Az állománygyűlésen Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész mondott karácsonyi áldást. A hivatalos műsor után fellépett Dér Heni énekesnő, valamint az MH Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar.

1596024947

Az Év katonái 2016-ban:

  • Az Év repülőgép-vezetője: Czirják Miklós főhadnagy
  • Az Év logisztikusa: Petró Tiborné zászlós
  • Az Év repülőműszakija: Kokovai Dávid zászlós
  • Az Év katonája, tiszti állomány: Minkó Ottó alezredes
  • Az Év katonája, altiszti állomány: Ficsór Mihály zászlós
  • Az Év katonája, legénységi állomány: Szórád Tamás szakaszvezető
  • Az Év közalkalmazottja: Benkő András Istvánné

Az Év repülőgép-vezetője, Czirják Miklós főhadnagy elmondta: „Váratlanul ért a díj, de nagyon örülök neki." Megtudtuk: 2009-ben kezdte a repülést, közel 780 órát töltött már a levegőben, nagy részét 2013 óta az An-26-os szállítógéppel. Czirják Miklós egyébként szabadidejében sem szakad el a repülőktől, korábban vitorlázott, jelenleg pedig egy-kétszemélyes kisgépekkel repül hobbiból. Mint mondta: ez is szélesíti tudását.

1596024947

Fotó: a szerző felvételei