Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megvertük az oroszokat

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 17. 19:53

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A Kárpátokon keresztül is győzelmesen nyomulunk előre" – olvasható a Pesti Naplóban. „A nyugat-galiciai csatában az oroszok déli szárnyát Limanovánál megvertük és visszavonulásra kényszerítettük. Az ellenség üldözését megkezdtük, arcvonalunk többi része ellen intézett minden támadás, ugy mint az előző napokban, most is összeomlott."

A Népszavából megtudhatjuk, hogy egy öttagú munkáscsalád heti élelmének ára a háború kitörése óta 6,23 koronával emelkedett.

„Az orosz harctéren megtörtént a döntés, amelynek gyümölcseit ez idő szerint nem lehet ugyan még nem lehet áttekinteni, de a német nagy főhadiszállás és a mi vezérkarunk mai egybevágó jelentése szerint a főhadiszállásra beérkezett utolsó hírek semmi kétséget nem hagynak fönn többé az iránt, hogy az orosz főerő ellenállása megtörött, az orosz seregeket egész Lengyelországban és Galíciában visszavonulásra kényszerítettük és mindenütt üldözzük" – írja a Pesti Hírlap.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595984726
Címkéklapszemle