Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menetkészen

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2017. július 10. 10:33

Légvédelmi rakétaharcászati gyakorlatra és éleslövészetre indulnak Csehországba a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei. A Magyar Honvédség idei legfőbb kiképzési eseményei közt számon tartott Tobruq Legacy 2017 elnevezésű gyakorlatot a katonák és a technikai eszközök egyaránt felkészülten várják.

1596035771

Lassan már a nyári rutin részévé válik a Tobruq Legacy gyakorlatsorozaton való részvétel, hiszen 2015 óta ez már a harmadik alkalom, hogy a Rába-parti város alakulata MISTRAL alegysége révén bekapcsolódik a többnemzeti feladatba. Éleslövészet persze nincsen minden évben, így semmiképpen sem lehet félvállról venni az idei szakmai megmérettetést: ennek megfelelően több hónapos, mélyreható felkészülés előzte meg a kiutazást.
Az érintett állomány – a határvédelmi feladatok ellátása mellett – már az év elején elkezdte a ráhangolódást az általános katonai kiképzés, valamint alapozó tantermi foglalkozások révén, amelyeknek részét képezte a repülőgépek vizuális felismerésének gyakoroltatása, a rádiórendszerek üzemeltetési előírásainak ismertetése, az új típusú (MATIS MP3) hőkamera használatának oktatása, valamint az éleslövészetkor betartandó biztonsági, valamint vészhelyzeti, továbbá munka- és környezetvédelmi rendszabályok részletezése is.

1596035771

Természetesen az elméleti foglalkozások lezárultát követően a valós harci helyzetet szimuláló tűzirányítási rendszergyakorlások sem maradtak ki a sorból, amelyek a szakharcászati, valamint szakismereti felkészítések tudásanyagának gyakorlati alkalmazására kínáltak költséghatékony lehetőséget.
A felkészülés júniusban lépett intenzív fázisába, amikor is a kijelölt légvédelmi rakétacsoportosítás a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterére települt. Újmajorban már a csehországi éleslövészet során végrehajtásra kerülő harcászati mozzanatok készségszintre fejlesztése volt a cél. A győri katonák a többi közt az alegység menetének megszervezését és végrehajtását, a menetkészenlét elérését, a MISTRAL komplexum harcászati telepítését, bontását, továbbá a különböző készenléti fokok elérését, a harcrendváltást, illetve egy esetleges rakéta-meghibásodás során követendő tevékenységi rendet gyakorolták a kulcsfontosságú célkövetés mellett.

1596035772

A háromhetes időszakot június 29-én a lövészetre bocsáthatósági vizsgáztatás zárta, mely objektív mutatók alapján igyekezett felmérni a feladatra kijelölt állomány tudását, a szakharcászat és szakismeret kiképzési ágak elméleti és gyakorlati ismereteinek számonkérésével.
Noha a vizsgát minden érintett sikeresen teljesítette, a gyakorlaton részt vevő technikai eszközök műszaki és adminisztratív felkészítése sem várathatott magára. Ennek eredményéről az úgynevezett elvonulás előtti technikai szemlén győződött meg az ezred Felderítő-, Hadműveleti-, Logisztikai-, valamint Híradó és Informatikai Főnökségének tagjaiból álló bizottság.

1596035772

Az alkalmi testület július 7-én a haditechnikai eszközök műszaki állapotát, nélkülözhetetlen dokumentációjának és biztonsági felszereléseinek meglétét, valamint a gép- és harcjárművezetők szükséges igazolványait, iratait ellenőrizte.
Az útba indulás előtti utolsó mozzanatot a vagonírozás jelentette július 9-én, az alakulat bázisán található, tavaly októberben ünnepélyes keretek között átadott vasúti homlokrakodón.

1596035772

A felkészülésnek tehát vége, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred immár készen áll idei legfőbb feladatának teljesítésére. A kijelölt alegység július 10-én kombinált (vasúti és közúti szállítást egyaránt magába foglaló) menet alkalmazásával települ át a csehországi Hradiste gyakorlóterére, hogy többnemzeti környezetben, egy éleslövészet keretében mérethesse meg magát.

1596035772

Fotó: a szerző felvételei