Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Menjen a tél, jöjjön a tavasz!”

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2018. február 20. 18:43

Közel kétszázan búcsúztatták a telet február 16-18. között Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban, ahol a farsangi hétvége keretében ismét színes programokkal várták a vendégeket.

1599182061
A hétvégi havazás után hétfőn ragyogó napsütésre virradt a balatonakarattyai Honvéd Üdülő. Nem csoda, hiszen hétvégén a vendégek elűzték a telet. Ez a szokás a középkorban honosodott meg Magyarországon, már Mátyás király udvarában is voltak álarcos mulatságok. A farsanghoz számos népszokás kapcsolódik. Ez volt például hagyományosan a párválasztás időszaka, korábban házasságkötési és menyegzői szezonnak számított.

1599182061
Az ekkor megrendezett táncos mulatságok régen szintén a párkeresést segítették. A farsang a télűzés és a tavaszköszöntés ideje is. A télűzés jellegzetes szimbóluma a kiszebáb-égetés, amikor február végén, a tavasz közeledtével a gyerekek által készített szalmabábot – amely a telet, a rosszat és a gonoszat jelképezi – télűző rigmusok kíséretében égetik el, s a máglya elhamvadásáig tavaszköszöntő versikéket és dalokat énekelnek. A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. Ezt a szokást elevenítették fel szombaton Balatonakarattyán is a Szilágyi Táncegyüttes részvételével.

1599182062

A farsangi hétvége keretében emellett még számos érdekes programmal várták a pihenni vágyókat. Péntek este a családi vetélkedőn különféle ügyességi játékokban jeleskedthettek, szombaton délelőtt pedig igazi karneváli hangulatot varázsoltak a kiállító teremben, ahol a kicsik és nagyok keze alól látványos, színes, tollas, lepkés, vagy éppen csillogó álarcok kerültek ki, a báli megjelenést pedig a délutáni arcfestés tette teljessé. Az esti farsangi retro-party elengedhetetlen része volt a jelmezverseny. Gyermek kategóriában a sok kis boszorkány, lovag, hercegkisasszony, hóember, tűzoltó és katona közül a legtöbb szavazatot Hatvani Petra kapta, a felnőttek versenyét pedig a bál témájához öltöző „retro-család" nyerte.

Fotó: a szerző felvételei