Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Menteni a harcmezőről – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. július 8. 18:43

Egy új képesség kialakítása mindig időigényes, lépésről lépésre haladó folyamat. Főleg, ha a harcmező közepére forgószárnyakkal érkezik ez a bizonyos képesség.

1595975163
Egy csaknem háromesztendős képességfejlesztési program újabb, fontos lépcsője volt a nemrégiben Csobánkán megrendezett harci kutató-mentő gyakorlat. A feladat végrehajtása igazi szolnoki csapatmunka volt. A 3304-es oldalszámú Mi−8-as helikopter az MH 86. Szolnok Helikopterbázis szállítóhelikopter-zászlóaljától érkezett, a vele kommunikáló Bíró Károly főhadnagy előretolt repülésirányító csoportjának szakembere volt, míg a helikopter deszantteréből az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái mentették ki a sebesült katonákat a szerencsére csak vaklőszerek sorozataitól hangos hegyvidékről.

Hová lett a hajózó?

A gyakorlat forgatókönyve szerint a Csobánka környékén kialakult fegyveres konfliktus során a saját erők egy felderítő repülési feladatot végrehajtó L–159-es repülőgépét ellenséges légvédelmirakéta-találat érte. A repülőgép két hajózója katapultált, és a frontvonalak mögött ért földet, nem sokkal reggel kilenc óra előtt. Természetesen azonnal megkezdődött a két egymástól is elszakadt, izolálódott személy kimentésének folyamata. A sikeres mentést azonban számos tényező nehezítette, amelyre már a tervezésnél is komoly figyelmet kellett fordítani. A kiemelést végző csapatra a kidolgozott forgatókönyv szerint magas fenyegetettségi szint, ellenséges helyi polgári lakosság, gyalogosan és járművel végrehajtott ellenséges járőrtevékenység, vállról indítható infravörös önirányítású légvédelmi rakéták, aknavetők, géppuskafészkek vártak. Ráadásul az idő is kevés volt: a gyakorlat során éppen az volt az egyik cél, hogy kiderüljön, nagyon rövid idő alatt milyen tervet tudnak kidolgozni és végrehajtani a katonák – gyakran a menet közben „becsempészett" nehezítésekkel megküzdve.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin július 11-én, pénteken megjelenő számában!)