Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merész vállalkozás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. május 7. 10:49

Tizenegy évvel az akció végrehajtása után Izrael nyilvánosságra hozta a szíriai al-Kibar reaktor elleni légitámadás számos részletét. Egy nap, ami valóban történelmi volt…

1599186507
A kelet-szíriai Deir ez-Zor mellett a legnagyobb titokban és komoly észak-koreai segítséggel épülő, félkész nukleáris létesítményt 2007. szeptember 6-án semmisítette meg az izraeli űr- és légierő köteléke. A bevetés sikerrel járt, s ma már tudjuk, két területen is. Egyrészt megakadályozta Basszár el-Aszad szíriai elnököt abban, hogy a közel-keleti nukleáris fegyverkezés érzékeny egyensúlyát felborítsa, másodsorban megakadályozta azt, hogy az akkor még előre nem látható szíriai polgárháborúban bármelyik fegyveres csoporthoz atomfegyver vagy akár csak a „piszkos bombák" előállításához szükséges, erősen sugárzó anyagok, izotópok kerüljenek. Ez utóbbi lehetőség a polgárháborúval eltelt évek tapasztalatai alapján – figyelembe véve a többszöri vegyitámadásokat – valószínűleg sosem látott veszélyt jelentene most.

Riasztó hírek

Az Eufrátesz völgyétől nem messze, egy kiszáradt vízmosásban 2002-től épülő, hangárszerű vasbetonszerkezetre egy ideig nem figyelt fel az izraeli hírszerzés. Mint ahogyan a katonai akciót feldolgozó, nemrég bemutatott dokumentumfilmből kiderül, 2006 őszén érkezett az első, aggasztó jelzés a védelmi minisztérium nukleáris területtel foglalkozó szakemberei részéről, miszerint nem elképzelhetetlen, hogy Szíria nukleáris programot folytat. Ekkor figyeltek fel arra a nagy épületre Deir ez-Zor mellett. A nagyobb sebességre kapcsoló hírszerzés egyre több személyt és eseményt kötött a fura hangárhoz. Ekkor már a Moszad felelt azért, hogy a politikai és katonai vezetés választ kapjon: vajon tényleg egy reaktort épít Szíria a legnagyobb titokban, alig 450 kilométerre Izraeltől?

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 11-én, pénteken megjelenő számában!)