Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MH LVIK: láthatatlanul is sikeresek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. március 4. 14:48

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ az eltelt egy esztendőben is magas szakmai színvonalon biztosította hazánk és Szlovénia légterének védelmét, illetve egyéb feladatait, annak ellenére is, hogy a légi forgalom hazánk felett az elmúlt időszakban öt-hét százalékkal emelkedett – hangzott el a veszprémi alakulat csapatünnepén.

Szücs József ezredes, az alakulat parancsnoka ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy megváltozott élettempójú világunkban igazi kihívás időt tölteni azokkal az emberekkel, akik fontosak számunkra – így a csapatünnepet is érdemes ilyen megvilágításban szemlélni. Hangsúlyozta: munkájukban – amelyet Korom Ferenc vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka ünnepi köszöntőlevélben méltatott – a külső szemlélő nem veheti észre azt a fajta belső kohéziót, amely elengedhetetlen a sikeres működéshez.

1599182703

„A tavalyi születésnapunk óta eltelt időben is sok kihívással kellett szembenéznünk, ám mint az éves értékelésünk során elhangzott: itthon és nemzetközileg is elismert szervezetünknek a szakmaiság és a kreativitás erős oldala. Csakis akkor lehetünk sikeresek, ha minden tagunk ugyanolyan lelkesedéssel végzi munkáját. Világunkban a változás folyamatos, és meg kell felelnünk az új kihívásoknak, amelyek új típusú válaszokat is követelnek" – mondta a parancsnok.

1599182703

Az ünnepségen egyéb elismerések mellett átadták az Év Embere 2017 díjakat is, amelyekre rendre az állomány tehet javaslatot. Idén az év tisztje Markotánné Cséfai Éva őrnagy, míg az év altisztje Domján Károly zászlós lett.  A csapatünnepre elkészült az alakulat csapattörténeti könyve, amelyet Szücs József ezredes mellett Barta Sándor ezredes, törzsfőnök is aláírt.

1599182703

Sajátosság, hogy az alakulat csapatünnepe nem a központ születésének dátumához kötődik, hanem a hazai légtérellenőrzés közelmúltjának egyik legkiemelkedőbb eseményéhez. Ugyanis az egykori NATO Légtér Szuverenitási Műveleti Központ – a mai Légi Irányító Központ, azaz CRC – 1999. március 1-jén lépett első alkalommal készenléti szolgálatba, megelőzve ezzel a NATO-csatlakozás dokumentumainak aláírását. Hazai katonai szervezetként így elsőként csatlakoztak a NATO integrációs rendszeréhez, biztosítva a NATO déli szárnyán a légtér megfigyelését.

1599182704

Csapatünnepének tényleges napját, március elsejét hagyományaikhoz híven sportosan ünnepelte a központ állománya, közel tíz kilométeres túrával, amely a télies időjárási viszonyokat figyelembe véve méltán nevezhető katonát próbáló születésnapi elfoglaltságnak…

Fotó: a szerző felvételei