Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mi a teendő rosszullét esetén?

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2015. március 29. 9:41

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) munkatársainak tartottak úgynevezett Basic Life Support (alapszintű, eszköz nélküli újraélesztő) tanfolyamot az MH Egészségügyi Központ Klinikai Demonstrációs Egységénél március 26-án, csütörtökön.

1595990421

A parancsnokság feladatköréből adódóan széles körű ügyfélkörrel rendelkezik − a fiataloktól egészen a gondoskodási körbe tartozó egykori katonákig és hozzátartozóikig. Velük nemcsak telefonon, hanem személyesen, az ügyfélszolgálati irodákon is találkoznak az MH HKNYP munkatársai, ezért úgy gondolták, fontos, hogy tudják, mi a teendő egy esetleges rosszullét esetén. Emellett pedig az utcán is bármikor előfordulhat olyan helyzet, amikor elsősegélyt kell nyújtani a rászorulóknak.

Az alakulat budapesti objektumában van újraélesztő készülék, használni azonban szerencsére még nem kellett. Ennek ellenére az MH HKNYP vezénylőzászlósa, Balog Sándor főtörzszászlós elhatározta, hogy az MH Egészségügyi Központ Klinikai Demonstrációs Egység szakembereinek segítségével alapszintű újraélesztő tanfolyamot szervez az alakulatnál szolgálóknak.

1595990421

Az egészségügyi foglalkozást vezető Micskei László az elméleti ismeretek után egy ambu-babán mutatta be a szakszerű újraélesztés folyamatát. Előadásában hangsúlyozta: az egy-két percen belül megkezdett újraélesztés esetén több mint hatvanszázalékos a túlélési esély. Hozzátette: ilyen típusú tanfolyamot először 2014 februárjában indítottak, a kurzust eddig több mint háromszázan végezték el.

A gyakorlatvezető bemutatója után a résztvevők mutatták be, hogy mit sikerült elsajátítaniuk, majd a tanfolyam végén egy, az MH Egészségügyi Központ által kiállított igazolást is átvehettek.

Hasonló kurzusokat a jövőben is szeretnének rendezni az MH HKNYP kijelölt állományának. A tervek szerint összesen 125-en vesznek majd részt az ilyen típusú egészségügyi felkészítésen.

1595990421

Fotók: a szerző felvételei