Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindenhol helytállnak – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 9. 15:43

A magyar katonák helytálltak a határ mentén, a készenléti szolgálatokban, a gyakorlótereken, a missziókban, s a visszajelzések alapján az is elmondható, hogy nemzetközi színtéren ugyancsak kiválóan teljesítették feladataikat. Magazinunknak dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke értékelte az elmúlt időszakot, előre tekintve az idei esztendőre.

1599184750
– Hogyan értékeli a Magyar Honvédség elmúlt esztendejét? Mik voltak a kiemelt feladatok, melyek jelentették a legnagyobb nehézséget?

– A Magyar Honvédség eredményes évet zárt 2017-ben, büszkén mondhatom, hogy a katonák példaértékűen teljesítették feladataikat. Helytálltak a határ mentén, a készenléti szolgálatokban és a gyakorlótereken, miközben csaknem ezer fővel, 4 földrészen, 14 országban láttak el békemissziós szolgálatot. Az év során mintegy 23 kiemelt nemzetközi gyakorlaton vettünk részt, ebből 12 külföldön, 11 Magyarországon zajlott. A gyakorlatok során megvalósultak azok a célok – a szakmai fejlődés, a tapasztalatszerzés, a képességek fejlesztése –, amelyek elengedhetetlenül fontosak az ország biztonságának garantálásához. A visszajelzések alapján az is elmondható, hogy a magyar katonák a nemzetközi színtéren is kiválóan teljesítették feladataikat. Köszönet és elismerés jár a szolgálatukért, de köszönet illet minden honvédségi dolgozót a kiváló együttműködésért, és a családtagokat is, hiszen az eredményes munkához elengedhetetlen a támogató háttér biztosítása.

– Mennyire befolyásolták a honvédség munkáját a NATO keleti csapaterősítései, a megnövelt számú nemzetközi gyakorlatok?

– Ezek a kiképzési rendezvények beépültek a Magyar Honvédség feladatai közé; olyan tervezett események, amelyek ma már részét képezik sokrétű munkánknak. A nemzetközi gyakorlatok erősítik és jól mutatják az észak-atlanti szövetség kohézióját. E célt szolgálta a nagy láthatóságú, részben Magyarországon megrendezett Saber Guardian 2017 is, amelynek keretében a befogadó nemzeti támogatás gyakorlására is lehetőség nyílt. Az elmúlt év során a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország) ott voltak a Training Bridge 2017 nevű gyakorlatsorozaton a Baltikumban, hogy segítsük megerősíteni a térség lakóinak biztonságát. Ez a sorozat kiváló példáját adta a V4-ek közös erőfeszítésének, amely a tágabb régió biztonságát szolgálta.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelenő számában!)