Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindennapos feladatuk van a tartalék erőknek

Szöveg: Bencsik Mónika tartalékos hadnagy |  2016. február 11. 7:19

Február elején rendezték meg a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsa téli konferenciáját Brüsszelben. A tanácskozáson 24 nemzet vett részt, köztük a Magyar Honvédség képviselőjeként Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka.

1981-ben először nem hivatalos szervezetként jött létre a Nemzeti Tartalék Erők Tanácsa (National Reserve Forces Committee – NRFC), amely olyan rangidős tiszteket tömörített, akik korábban a tartalék erővel dolgoztak. A tanács eredeti célja kapcsolattartás volt a Tartalékos Tisztek Nemzetközi Szövetsége (Interallied Confederation of Reserve Officers – CIOR) és a NATO között. 1987 júliusában egy egyetértési megállapodás adott hivatalos keretet az együttműködésnek. Az NRFC évente négy alkalommal tart rendezvényt, két alkalommal a vezetők tanácskoznak, kétszer pedig a törzstisztek tartanak munkaértekezletet.

1596008480

„2006 óta vagyok részese a tanács munkájának. Minden évben a magyar haderő számára is aktuális kérdések állnak a konferenciák és a munka középpontjában. Az idei év fő témakörei a tartalékosok toborzása, a képzés, a kiképzés, a gyakorlatok témaköre, a munkáltatói támogatás, az elkötelezettség kérdése és a tartalékos képességek fejlesztése, ezek közül kiemelten a cyberképességek voltak" – mondta el a konferenciát követően Vanyur ezredes.
Hozzátette: a téma fontosságát jelzi, hogy a NATO több magas beosztású katonai vezetője is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

Az érintett országok szakértői kölcsönösen tájékoztatták a résztvevőket arról, hogy a migrációval kapcsolatos feladatok végrehajtásában a tartalékosokra is fontos szerep hárul. Más-más feladatok teljesítéséhez aktivizálták a tartalék erőket, így a Magyar Honvédség is több száz önkéntes tartalékost hívott be tényleges szolgálatra, akik alapvetően a határon szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses állomány laktanyai feladatokban történő helyettesítését végzik.

1596008481

Felvetődött a kérdés, hogy az egymástól eltérő tartalékos rendszerek sikerei és problémái hogyan hasonlíthatóak össze?
„Valóban a tartalék erők felépítését, kiképzését és alkalmazását nemzeti hatáskörben szabályozzák. A tanács legmeghatározóbb szerepe az információk, tapasztalatok megosztása. Úgy gondolom, ez nagyon hasznos funkció, a magyar önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése során is rengeteg külföldi tapasztalatot vettünk és veszünk figyelembe, és több ezek közül a magyar viszonyok között is alkalmazhatónak bizonyul. Ezt a munkát folytatjuk a Magyarország honvédelmi minisztere által meghatározott célok elérése érdekében 2016-ban is. Hozzá kell tennem, hogy a konferencián több ország jelezte, hogy részletesebben is szeretné megismerni a magyar tapasztalatokat" – emelte ki az MH HKNYP parancsnoka.

Vanyur Tibor ezredes elmondta azt is, hogy a feszes program ellenére megbeszélést tudott folytatni a Magyar Tartalékosok Szövetsége delegációjával, akik a CIOR konferenciáján vettek részt.
A munka a nemzetek saját elgondolásai és tervei szerint folytatódik, az eredményekről, problémákról a tanács adta lehetőségeket kihasználva rendszeres egyeztetések zajlanak a törzstisztek között.