Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mindig van valami új… – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. június 12. 11:42

Hiba lenne azt hinni: csinosra pingált „tigrises” gépek találkozója zajlott csupán Lengyelországban május 14. és 25. között. A kétségkívül látványos festésű repülőkkel ugyanis kőkemény munkát végeztek mind a hajózók, mind a műszakiak.

1599188667
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 1961 óta rendezi meg évente a Tiger Meet elnevezésű találkozót, amelyen a tagállamok légierőinek „tigrises" századai vehetnek részt.

A kezdetben sokkal inkább az ismerkedésről, a közös rekreációs tevékenységekről szóló összejövetelek nem csak méretükben és a részt vevő alakulatok, repülőgépek számában nőttek óriásit.

Legalább ekkora változás történt az elmúlt évtizedek alatt a szakmai munkát illetően is: ma már egy kifejezetten összetett, akár 60–80 repülőgépet egyszerre mozgató légi hadgyakorlat-sorozattá vált a Tiger Meet. AZ MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 1. Puma harcászati repülőszázadának JAS–39EBS HU vadászbombázói, s persze a Repülőműveleti Főnökség, illetve a Dongó század pilótái is, 2009-ben csatlakoztak a „NATO-ragadozók" csoportjához – 2014 óta pedig immáron teljes jogú tagjai a klubnak.

2018-ban Lengyelországban, a Poznań-Krzesiny melletti 31. taktikai légibázison gyűltek össze a résztvevők. Persze itt is laknak „tigriscsíkos" gépek: a légierő 6. vadászrepülő-százada az amerikai gyártmányú Lockheed Martin F–16C/D Block 52+ Jastrząb típust repüli, amely a NATO legmodernebb vadászbombázói közé tartozik.

További részletek a Magyar Honvéd magazin június 15-én, pénteken megjelenő számában!