Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mindnyájan érintettek voltunk”

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. augusztus 20. 8:06

„Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik velünk együtt részt vettek az árvíz elleni küzdelemben. Mindnyájan, akik most jelen vagyunk, érintettek voltunk” – mondta Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere a VIII. Szent István-napok programsorozat keretében.

1595958646

A nemrég még veszélyben lévő horányi piactéren köszönetet mondtak az árvízi hősöknek, köztük a védekezésben részt vevő katonai alakulatok honvédeinek.
„Megtettünk mindent, amit a védelem megkövetelt, ám idén a Duna ott tört át, ahol soha senki nem gondolta volna" – emelte ki a polgármester. Hozzátette: amikor már „valóban éles" volt a helyzet, a honvédség több száz katonát vezényelt a partra. A település védelméért folytatott monumentális küzdelemben több mint 10 ezer köbméter homokot használtak fel, ahol pedig szükség volt rá, a honvédség szállítóhelikopterei is részt vettek a munkában. Az árvíz fenyegetését mutatja, hogy több szakaszon kétszer is ki kellett telepíteni a lakosságot. A munkában közösen vettek részt a katonák, a TEK és a Katasztrófavédelem emberei, valamint az otthonukért küzdő civilek. „Jó dolog volt átélni azt, hogy olyan széles összefogás alakulhatott ki, amely ellenállhatott az eddigi rekord dunai árhullámnak" – hangsúlyozta a polgármester.

Az ünnepségen részt vett Tarnai Richárd, a Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, aki beszédében rámutatott: a januárban megújult katasztrófavédelmi rendszer kiválóan vizsgázott, hiszen a lehető leghatékonyabban hárította el a veszélyt.

Fotó: Dévényi Veronika

Címkékárvíz