Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„…mint a Napba lőtt nyílvessző”

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. december 4. 16:05

Nem mindennapi elemmel gazdagították a honvédelmi oktatást az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái az ország egyetlen katonai középiskolájaként működő Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban. A 2012–2013-as tanévben a kilencedik évfolyamos diákoknak új megvilágításban nyílt lehetőségük megismerkedni a honfoglalás kori hagyományőrzéssel.

A növendékek csütörtökönként honvédelmi szakkör keretében ismerkednek a honfoglalás kori élettel és fegyverekkel. Betekintést nyerhetnek a magyar visszacsapó reflexíj történeti fejlődésébe, a honfoglalás kori harcmodorokba, valamint − a már íjjal rendelkező tanulóknak köszönhetően − gyakorlatban is kipróbálhatják azokat.

1595945763

Nyíri Sándor őrnagy, a Bocskai-dandár nevelési részlegének vezetője elmondta: „Az íjász szakkör kettős céllal jött létre. Egyfelől a növendékeket megismertetjük őseink kultúrájával és fegyvereivel, másfelől ezekből az ismeretekből előnyt kovácsolva az ősök tiszteletére neveljük őket, s így olyan értékekkel szembesülnek, amelyek hatására egyenesebb, nyíltabb emberré válhatnak."

Ezért a szakkör jelmondata nem is lehetne más: „Légy egyenes ember, mint a Napba lőtt nyílvessző!"

Fotó: bocskaidandar.hu